Vesti > Politika

Nećemo DOZVOLITI da se NASILJE iz prošlog veka vrati: NATO bi da održi MIR na KOSMETU, ali se baš i NE TRUDI

Posle događaja u selu Banjska od 24. septembra, zemlje članice NATO povećale su broj pripadnika misije Kfora na KiM

Izvor: K1info/Tanjug

08/10/2023 > 20:41

podeli vest:

Nećemo DOZVOLITI da se NASILJE iz prošlog veka vrati: NATO bi da održi MIR na KOSMETU, ali se baš i NE TRUDI
Foto: Tanjug/AP/Olivier Matthys


Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da su snage NATO spremne da održe mir na KiM i da ''neće dozvoliti povratak nasilja iz 1990-ih godina''.

On je u intervjuu za nemački list "Welt" pozvao Beograd i Prištinu da se vrate pregovorima uz posredstvo EU, navodeći da je takav put jedino održivo sredstvo za postizanje trajnog mira za sve zajednice.

- Želim jasno da stavim do znanja da su snage NATO-a spremne da očuvaju mir na Kosovu. Mi nećemo dozvoliti da se nasilje iz 1990-ih vrati - rekao je on.

Naveo je da je NATO posvećen održavanju mira i bezbednost u čitavom regionu, i dodao da je veoma značajno da se ulože dodatni diplomatski napori u rešavanje pitanja KiM.

Posle događaja u selu Banjska na severu KiM od 24. septembra, zemlje članice NATO povećale su broj pripadnika misije Kfora na KiM na oko 4.500 vojnika.

Foto: Tanjug/AP/Olivier Matthys

 

Tokom obraćanja na konferenciji Alijanse u Budvi, zamenik generalnog sekretara NATO Mičea Džoana je istakao da je komandant NATO trupa na KiM u stalnom kontaktu sa svim svojim glavnim sagovornicima, uključujući tzv. kosovske bezbednosne organizacije i načelnika srpskih snaga.

Ponovio je da če Kfor preduzeti sve neophodne radnje kako bi ispunio misiju prema rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, odnosno održanje bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na KiM.
 

Ostavite komentar