Vesti > Srbija

Pratili smo jutrošnju akciju: EULEX se i dalje PRAVI NAIVAN, oglasio se i KFOR

Tako su odgovorili na pitanje da li je jutrošnja akcija specijalnih jedinica tzv. kosovske policije bila iskordinisana s

Izvor: K1info/Tanjug

29/09/2023 > 10:43 >> 11:02

podeli vest:

Pratili smo jutrošnju akciju: EULEX se i dalje PRAVI NAIVAN, oglasio se i KFOR
Foto: Printscreen/Youtube/EULEX Kosovo


Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEKS) saopštila je danas da je na zahtev tzv. kosovske policije i u skladu sa svojim mandatom za posmatranje, pratila aktivnosti policije tokom njenih operacija na severu KiM.

Tako je Eulex odgovorio na pitanje Tanjuga da li je jutrošnja akcija specijalnih jedinica tzv. kosovske policije bila iskordinisana sa Euleksom i Kforom i u kom svojstvu su oni bili prisutni.

 

"Euleksove aktivnosti nadgledanja su sprovedene u bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom i KFOR-om/NATO", navodi se u saopštenju.

Specijalne jedinice tzv. kosovske policije upale su rano jutros na pet lokacija u tri opštine, između ostalog u KBC Kosovska Mitrovica gde su izvršile pretrese.

KFOR: Ne postoji vojno rešenje

Oglasio se i komandant KFOR-a general major Anđelo Mikele Ristuća koji je izjavio da ne postoji vojno rešenje za situaciju na Kosovu i Metohiji, kao i da mora da se postigne normalizacija odnosa između Beograda i Prištine.

- Ne postoji vojno rešenje, postoji samo političko rešenje. Mi, vojska, možemo da stvorimo bezbednosne uslove kako bismo održali dijalog u životu - rekao je Ristuća za italijansku Republiku.

Istakao je da ono što se dogodilo za vikend nije prekretnica, već evolucija odnosa između Beograda i Prištine.

- Želim da budem optimista i da mislim da ono što se desilo može da natera strane da mudrije razmišljaju. Ako se to ne dogodi, KFOR će morati više da se angažuje - naveo je Ristuća.

Dodao je da je situacija na severu KiM trenutno mirnija, ali da je i dalje "duboko nestabilna". Na pitanje da li je moguće da KFOR zameni tzv. kosovsku policiju u oblastima gde su najveće tenzije, Ristuća kaže da je to politička odluka koja se donosi u koordinaciji sa NATO-om.

Govoreći o sukobu Srba sa KiM i tzv. kosovske policije u maju ove godine, rekao je da su prištinske vlasti ignorisale savete KFOR-a, te da su njegovi pripadnici na kraju platili cenu zbog toga. On je dodao da su prištinske vlasti tada dale procenu koja nije bila u skladu sa očekivanjima misije.

- Posledice smo osetili 29. maja. Napali su nas kosovski Srbi, ali a priori su postojali izbori koji nisu omogućili stabilnost - rekao je Ristuća.

Ostavite komentar