Vesti > Politika

Petković o UBIJENIM SRBIMA u Banjskoj: Imamo DOKAZE da je Mijailović "OVEREN" posle ranjavanja

On je dodao da su jedno sukobi, a drugo kada brutalno ubijete bespomoćnog čoveka

Izvor: K1info/telegraf.rs

28/09/2023 > 13:55

podeli vest:

Petković o UBIJENIM SRBIMA u Banjskoj: Imamo DOKAZE da je Mijailović "OVEREN" posle ranjavanja
Foto: Tanjug/Tara Radovanović/bs


Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković vanredno se obraća javnosti povodom događaja u južnoj pokrajini Srbije.

Kako je rekao na samom početku, sazvao je današnju konferenciju kako bi upoznao domaću i međunarodnu javnost o svemu što se dešavalo tokom sukoba u Banjskoj.

- Pre svega, kako bih sve obavestio zašto je Euleks bio odbijen od strane kosovske policije da učestvuje u istražnim operacijama. Zašto sada svi ćute? Zašto niku sem predsednika Vučića ne govori o tome da je kosovska policija sama obezbeđivala mesto i istraživala, a nije dozvolila Euleksu da učestvuje u istražnim radnjama i dokazima. Zašto se Eusleks nije oglasio i rekao da mu je kosovska policija zabranila. Euleks nije učestvovao u istrazi jer je kosovska policija želela da sakrije dokaze i istinu. Srbi su hladnokrvno, mučki i brutalno ubijeni od strane kosovske policije. Srbija ima dokaze, fotografije i žive reči zaštićenih svedoka šta se zapravo dešavalo, a oni su potvrđeni i na poligrafu. Bojan Mijailović otac dvoje dece od 6 godina i 9 meseci, hladnokrvno je i mučki ubijen nakon što je lakše bio ranjen, pao na zemlju i predao se. Overen u glavu. Tela druge dvojice Srba ćemo istražiti i to je posebno važno - naveo je on.

On je dodao da su jedno sukobi, a drugo kada brutalno ubijete bespomoćnog čoveka.

- Kako dani prolaze, biće dokaza koji će razotkrivati laži Prištine, ali i saučesnika iz međunarodne zajednice koji Srbe nazivaju teroristima, a plaćene ubice organima reda. Mi smo juče od Euleksa zatržili dodatnu obdukciju, danas sam to tražio i od Lajčaka. Četiri dana pokušavaju da sakriju tela. Traže da porodica Igora Milenkovića dođe i da uzorak za identifikaciju, a pošto su mu otac i majka preminuli žele da se iživljavaju nad decom. Majka se sa tim nije usaglasila. Euleks takođe nije bio tu kako bi se sakrilo ko je u redovi,ma kosovske policije ko je došao da ubija Srbe u selu Banjska, a imamo dokaze da su bile profesionalne ubice koje su se pridružile kosovskoj policiji sa namerom da očiste ceo prostor i pobiju sve Srbe - rekao je.

On dodaje da je jedini zahtev Srbije da KFOR bude prisutan na sveru KiM, a da se kosovska policija povuče, te da je Srbi vide samo kao okupacionu snagu.

- Od početka godine upucano je šest Srba, nijedan Albanac do ovog tragičnog događaja. Takođe kosovska policija krije da je on stradao od eksploziva, a ne da ga je neko ubio. Postavili su barikade uz eksploziv. Lagali su da ćemo poslati vojsku, a ona nije bila ni u povišenom stepenu borbene gotovosti. Lagali su za vozilo da pripada žandarmeriji, a uvezeno je iz Hrvatske, kao i da je Milan Radoičić povređen i da se nalazi na VMA. Lagaće iz dana u dan, jer je konačan cilj da se pokaže veza između lokalnih Srba i Vojske Srbije, a ona ne postoji. Upozoravali smo i molili međunarodnu zajednicu da obuzda Aljbina Kurtija, jer ako se to ne desi doći će do reagovanja Srba. Sklonite kosovsku policiju i teroriste dovedene da ubijaju Srbe. Tražimo nezavisnu istragu, insistiramo da naši patolozi pogledaju sva tela, posebno tela Bojana i Igora - navodi.

Porodice nastradalih izvršile su identifikaciju, potvrdio je Petković.

Bojan je u potpunosti unakažen. Cela desna strana glave mu je otkinuta. To je moglo samo iz neposredne blizine. Kada smo podneli zahtev da učestvujemo u obdukciji, odjednom su nam javili da je ona već obavljena, ko zna šta su uradili i slagali, ali puna istina će se otriti. Nikakva kosovska policija i organi reda nisu bili 24. septembra na severu KiM, već teroristička banda - saopštio je.

On navodi da će se u danima pred nama dolaziti do još informacija, kao i da će se detaljno proveriti šta se tačno dogodilo tog dana na severu južne pokrajine.

Podsetimo, Petković je danas na društvenoj mreži "X" (Tviter) upitao da li je u redovima specijalaca kosovske policije bilo plaćenih ubica čiji je zadak bio da pobiju Srbe.

- Da li je u redovima specijalaca kosovske policije bilo i plaćenih ubica obučavanih u terorističkim kampovima, čiji je zadatak bio da pobiju Srbe? Da li je zadatak tih plaćenih ubica dovedenih u PR sa raznih strana bio da hladnokrvno pobiju Srbe u Banjskoj? - napisao je on.

On je ranije danas upitao i Euleks zašto nije učestvovao u istražnoj operaciji mesta Banjska.

- Zašto Kosovska policija nije dozvolila učešće Euleksa u istražnoj operaciji mesta Banjska? Zašto Kosovska policija nije dozvolila učešće Euleksa u istražnoj operaciji mesta Banjska? - napisao je Petković.

U selu Banjska, u opštini Zvečan na severu Kosova i Metohije, u noći između subote i nedelje došlo je do sukoba između grupe lokalnih Srba i pripadnika tzv. kosovske policije i tom prilikom život su izgubili jedan policajac i trojica Srba sa Kosova i Metohije.

Ostavite komentar

Peki

Ko im je dao puške i poslao da izgube živote nizašta

28.09.2023 14:17