Vesti > Srbija

(UŽIVO SA KiM) Oglasio se KFOR, Srbi u Zvečanu, Mitrovici i Leposaviću pale sveće za STRADALE

Vernici iz Novog Sada i Bačke Palanke juče popodne su napustili manastir Banjska u pratnji Euleksa

Izvor: K1info

26/09/2023 > 07:15 >> 23:21

podeli vest:

(UŽIVO SA KiM) Oglasio se KFOR, Srbi u Zvečanu, Mitrovici i Leposaviću pale sveće za STRADALE
Foto: TANJUG/ STR/bs


Pratite uživo na K1info zbivanja na KiM posle nemilih događaja u nedelju u selu Banjska.

Završena operacija tzv.kosovske policije u Banjskoj,čeka se odluka o ulasku u selo

Operacija tzv. kosovske policije, vršenje pretresa, provera terena i traganje za naoružanjem u selu Banjska u zvečanskoj opštini završena je, potvrdio je za Tanjug zamenik direktora tzv. kosovske policije za region Severna Mitrovica Veton Eljšani.

Foto: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

 

Prema njegovim rečima ulazak u Banjsku još uvek je dozvoljen samo meštanima.

- Za sada u Banjsku mogu ući samo meštani, a sutra će se odlučiti da se selo otvori - rekao je Eljšani za Tanjug.

On dodaje da odluku treba da donesu privremene prištinske institucije.

Od nedelje kada je došlo do okršaja između tzv. kosovske policije i grupe Srba sa Kosova i Metohije zatvoreni su svi prilazi ka selu Banjska.

Spomen za stradale sunarodnike i južno od Ibra

Spomen za stradale sunarodnike danas je održan i južno od Ibra. 

Štrpčani su u Crkvi svetog Nikole palili sveće za svoju tragično nastradalu braću sa severa Kosova i Metohije.
I zastave na institucijama u Štrpcu spustene su na pola koplja u znak žalosti.

Foto: TANJUG/ STR/bs

 

Ogroman broj Srba sa severa KiM okupio se danas da oda počast tragično stradalim sunarodnicima Stefanu Nedeljkoviću, Igoru Milenkviću, Bojanu Mijailoviću.

Od danas je u srpskim sredinama na KiM proglašena trodnevna žalost, otkazane su sve zabavne aktivnosti, a zastave su na zgradama srpskih institucija spuštene na pola koplja.
 

Trupe Kfor bile prisutne u području Banjske pri akciji tzv.kosovske policije

Trupe Kfor-a bile su prisutne na području Banjske u vreme akcije tzv. kosovske policije, gde su ''pažljivo pratile situaciju i bile spremne da odgovore'', a policija tzv. Kosova intervenisala je u skladu sa svojim ovlašćenjima za sprovođenje zakona, kao prvi odgovorni, saopšteno je danas iz Kfor-a.

- Kosovska policija, Euleks i Kfor su delovali u bliskoj koordinaciji, kao prvi, drugi i treći odgovorni. Komandant KFOR-a ostaje u redovnom kontaktu sa svim stranama, uključujući Euleks, predstavnike kosovskih institucija i kosovskih bezbednosnih organizacija, kao i načelnika Generalštaba Vojske Srbije - navodi se u saopštenju.

Foto: Tanjug/AP Photo/Dejan Simicevic

 

Dodaje se da će NATO, preko Kfora, preduzimazi neophodne radnje za održavanje bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na KiM, što će činiti ''nepristrasno i u skladu sa mandatom zasnovanim na Rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine''.

Pored toga, Kfor će takođe nastaviti da ''obezbeđuje bezbednosni okvir neophodan da bi dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU napredovao'', što je, kako se navodi u saopštenju, jedini način da se reše otvorena pitanja i da se postigne trajno rešenje koje poštuje prava svih zajednica.

U sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije Srbi nastavljaju da pale sveće i odaju počast tragično stradalim sunarodnicima od strane Kurtijevih specijalaca u Banjskoj kod Zvečana.

Reke ljudi okupljaju se od 18 časova u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i u tužnoj povorci oplakuju smrt svojih prijatelja, komšija sunarodnika Stefana Nedeljkovića, Igora Milenkvića, Bojana Mijailovića.

U Kosovskoj Mitrovici svojim sunarodnicima su se pridružili i otac, supruga i čitava porodica mučki ubijenog Stefana, a tu su i predstavnici Srpske liste koji sa narodom odaju počast stradalima. 

Zastave u svim srpskim sredinama na KiM spuštene su na pola koplja i proglašena je trodnevna žalost.
 

Ukupno osam Srba uhapšeno na severu KiM, zaplenjena velika količina oružja

Ukupan broj Srba uhapšenih na severu Kosova i Metohije, za koje se smatra da su povezani sa pucnjavom u selu Banjska i ubistvom pripadnika policije, povećan je na osam, saopštila je danas takozvana kosovska policija.

U saopštenju se podseća da je u Banjskoj u ponedeljak uhapšeno dvoje Srba i dodaje da je u okviru akcije hapšenja zaplenjena velika količina oružja.

Kako se navodi, zaplenjena su dva vozila, jedno oklopno vozilo, kao i jedno teško vozilo - bager, u kojima je pronađen veliki broj različitog oružja.

 

Građani severa KiM pale sveće stradalim Srbima

Građani na severu Kosova i Metohije organizovano pale sveće stradalim Srbima u okršaju sa tzv. kosovskom policijom u nedelju u selu Banjska.

Pored Zvečana, paljenje sveća se organizuje i u drugim opštinama na severu naše južne pokrajine. 

Foto: TANJUG/ STR/bs

 

Sveću ispred spomenika "Kralju Milutinu" u Zvečanu zapalio je i predsednik Privremenog organa ove opštine Ivan Todosijević.

Srbi se u velikom broju okupljaju u centru Zvečana i u tišini odaju počast stradalim Srbima. 

 

Udovica Stefana Nedeljkovića u Zvečanu zapalila sveću za nastradalog supruga. Stefan je bio otac tri devojčice.

Od danas je u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji proglašena trodnevna žalost, otkazane su sve zabavne aktivnosti, a zastave su na zgradama srpskih institucija spuštene na pola koplja.
 

Zastave na pola koplja u Leposaviću, građani od 18 sati pale sveće kod spomenika palim borcima

U srpskim sredinama se otkazuju svi događaji zabavnog karaktera u organizaciji organa lokalnih samouprava i institucija

Zastave na pola koplja u Leposaviću, građani od 18 sati pale sveće kod spomenika palim borcima

Trodnevna žalost proglašena je u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, a zastave Srbije na svim institucijama su spuštene na pola koplja.

Danima žalosti proglašeni su 26, 27.  i 28. septembar zbog ubistva Srba u Banjskoj, kod Zvečana.

Od jutros su zastave Srbije u Leposaviću na pola koplja, a od 18 časova sugrađani će paliti sveće kod spomenika palim borcima, kako bi odali počast stradalim sugrađanima I. M. ocu troje dece i B. M. takođe ocu koji je nedavno dobio i drugo dete.

U srpskim sredinama se otkazuju svi događaji zabavnog karaktera u organizaciji organa lokalnih samouprava i institucija.

Određen jednomesečni pritvor još dvojici Srba zbog sukoba u Banjskoj

Osnovni sud u Prištini odredio je jednomesečni pritvor još dvojici Srba osumnjičenih za učešće u sukobima sa tzv. kosovskom policijom, u nedelju u selu Banjska kod Zvečana.

Ta mera je određena Blagoju Spasojeviću i Dušanu Maksimoviću, prenosi Reporteri.

Advokat Maksimovića najavio je u izjavi medijima da odbrana planira da podnese žalbu.

Foto: N1 printscreen

 

On je dodao da njegov klijent juče nije mogao da da izjavu, ali da će tražiti da on bude saslušan što pre.

Osnovni sud u Prištini juče je odredio meru pritvora od 30 dana V. T, koji je takođe osumnjičen za učešće u sukobima  u Banjskoj.

U saopštenju suda se navodi da je saslušanje osumnjičenog održano u Univerzitetskom kliničkom centru u Prištini, gde se on nalazi na lečenju, prenosi Reporteri.

Sva trojica su osumnjičena za "teška krivična dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti i teroristička dela".

Posle dva dana meštanima Banjske dostavljen hleb

Meštanima Banjske, nakon dva dana, dostavljeno je 120 vekni hleba, nakon što je vozilu jedne pekare dozvoljeno da uđe u Banjsku. 

U selu Banjska situacija je i dalje napeta, nakon sukoba tzv. kosovske policije i lokalnih Srba. 

 

Ulazak u selo i dalje nije dozvoljen, dok meštani mogu da izlaze i ulaze zbog medicinskih potreba, kao i u kupovinu osnovnih namirnica, rekao je za Tanjug zamenik direktora tzv. kosovske policije za region Sever Veton Eljšani.

U severnom delu Kosovske Mitrovice, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku ne rade kafići i restorani, javlja izveštač Tanjuga. 

Srbima se već sudi

Dvojica Srba osumnjičena za terorizam dovedena su danas u Osnovni sud u Prištini, gde se održava ročište zbog napada na tzv. Kosovsku policiju u Banjskoj.

B. S. i D. M su uvedeni pred Specijalno odeljenje na prvo saslušanje zbog učešća u oružanom sukobu sa policijom.

Foto: N1 printscreen

 
Situacija u selu Banjska i dalje napeta

Situacija u selu Banjska, nakon sukoba tzv. kosovske policije i lokalnih Srba, i dalje je napeta.

Ulazak u selo i dalje nije dozvoljen, dok meštani mogu izlaziti i ulaziti zbog medicinskih potreba, kao i u kupovinu osnovnih namirnica, rekao je za Tanjug zamenik direktora tzv. kosovske policije za region Sever Veton Eljšani.

Eljšani je rekao da su dve osobe uhapšene u hotelu u selu Banjska, nakon što je, kako on tvrdi, na parkingu hotela pronađen automobil pun oružja.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković prethodno je saopštio da Srbi na severu KiM prolaze nezapamćeni teror "o kome nećete čuti reč osude od strane međunarodnih predstavnika", te da u srpske kuće ulaze specijalci Rosu i prebijaju civile, šamaraju ih i vređaju.

U srpskim sredinama na KiM 26., 27. i 28. septembar dani žalosti
 

U srpskim sredinama na KiM  26., 27. i 28. septembar proglašavaju se danima žalosti povodom pogibije naših sugrađana u tragičnom događaju u Banjskoj, u opštini Zvečan, saopštila je danas Srpska lista. 
U srpskim sredinama na teritoriji Kosova i Metohije otkazaće se svi događaji zabavnog karaktera u organizaciji organa lokalnih samouprava i institucija, a zastave Republike Srbije na svim institucijama biće spuštene na pola koplja.
U ime Srpske liste i srpskog naroda sa Kosova i Metohije izražavamo najdublje saučešće porodicama stradalih, a povređenima želimo brz oporavak, navedeno je u saopštenju.

Srbinu određen pritvor od 30 dana

Osnovni sud u Prištini odredio je meru pritvora od 30 dana V. T., osumnjičenom za učešće u sukobima sa tzv. kosovskom policijom, u nedelju u selu Banjska kod Zvečana.

U saopštenju suda se navodi da je saslušanje osumnjičenog održano u Univerzitetskom kliničkom centru u Prištini, gde se on nalazi na lečenju, javlja Reporteri, a prenosi Tanjug.

Kako navodi portal, "V. T. je osumnjičen za teška krivična dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti i teroristička dela".

Vernici zarobljeni u manastoru Banjska stigli u Novi Sad

Vеrnici iz Novog Sada i Bačkе Palankе, koji su sе u nеdеlju zatеkli u manastiru Banjska, stigli su sinoć u Novi Sad.

Njih jе dočеkao gradonačеlnik Novog Sada Milan Đurić, piše RTV.

Oni su juče popodne napustili manastir u pratnji Eulеksa.

 

Eparhija raško-prizrеnska je u nеdеlju saopštila da sе u manastiru nalazi grupa poklonika iz Novog Sada, sa svеštеnikom, igumanom Danilom i bratijom manastira.

Eljšani: U Banjskoj uhapšena dva Srbina

Kosovska policija uhapsila je sinoć dve osobe srpske nacionalnosti u blizini sela Banjska u Zvečanu, saopštio je vršilac dužnosti direktora kosovske policije za region Sever Veton Eljšani.

Oružje je pronađeno u automobilu koji je bio parkiran na prakingu hotela. Do sada je ukupno uhapšeno osmoro ljudi.

Da podsetimo, u nedelju oko 3 sata posle ponoći u selu Banjska kod Leposavića napadnuta je takozvana Kosovska policija, pri čemu je jedan policajac poginuo, a drugi ranjen. Ujutru je na skretanju prema Banjskoj, na samoj raskrsnici, raspoređeno više oklopnih vozila specijalnih jedinica policije, a duž magistrale bili su vidljivi policajci ROSU sa dugim cevima.

U dvorištu Manastira Banjska čula se pucnjava, a naoružana lica koja su provalila kapiju napustila su manastir u toku večernjih sati, kasnije je primećeno prisustvo kosovske policije ispred ulazne kapije i u dvorištu manastira.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić vanredno se u nedelju uveče obratio javnosti i potvrdio da su trojica Srba su stradala sa KiM, dvojica sasvim izvesno od snajperske vatre, sa velike udaljenosti, dvojica su teško ranjena i pretpostavlja se da postoji bojazan da je još jedno lice nastradalo. On je naveo da je juče bio jedan od najtežih dana za našu zemlju i narod i ponovio da Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo.

- Moja poruka, najvažnija večeras, i sve to danas što ste radili, nikada vam nećemo priznati nezavisno Kosovo, možete sve da nas pobijete - poručio je.

 

Ostavite komentar