Vesti > Srbija

Monasi nisu učestvovali u TRAGIČNIM ZBIVANJIMA na KiM: Episkop Teodosije posetio manastir, život se polako NORMALIZUJE

Iz Eparhije ističu da su objavili saopštenje kako bi demantovali "razna nagađanja i proizvoljne vesti koje se pojavljuju i šire medijma"

Izvor: K1info/Tanjug

25/09/2023 > 22:01

podeli vest:

Monasi nisu učestvovali u TRAGIČNIM ZBIVANJIMA na KiM: Episkop Teodosije posetio manastir, život se polako NORMALIZUJE
Foto: Tanjug/AP

Episkop Teodosije posetio je danas manastir Banjsku gde ga je iguman Danilo upoznao sa jučerašnjim i današnjim dešavanjima u manastiru i okolini, saopštila je Eparhija raško-prizrenska i dodala da se monaški život u manastiru polako normalizuje.

- U toku dana EULEKS i kosovska policija su došli u manastir da izvrše uviđaj. U manastirskim konacima i crkvi, koji se nalaze unutar zidina manastira i koji su bili zaključani za vreme svih dešavanja, EULEKS i policija nisu pronašli ništa što bi moglo da kompromituje manastir i bratiju - piše u saopštenju.

Međutim, kako se navodi, na dva mesta u manastirskom dvorištu, nađeni su vatreno oružje, pancir i delovi opreme, koje su naoružana lica bacila prilikom povlačenja iz manastira. 

- Takođe, u manastiru nisu naišli ni na kavke tragove krvi i za sve vreme dešavanja nije bilo žrtava unutar zidina manastira. Forenzičari su uzeli otiske i obavili su razgovor sa poklonicima, koji su potom u pratnji policije i EULEKS-a, preko prelaza Jarinje otputovali svojim kućama - navode iz Eparhije.

Dodaje se da je iguman Danilo prilikom pretresa manastira, EULEKS-u i policiji pokazao sve prostorije konaka, "iz čega se mogli videti da monasi i poklonici ni na kakav način nisu učestvovali u tragičnim zbivanjima". 

Iz Eparhije ističu da su objavili saopštenje kako bi demantovali "razna nagađanja i proizvoljne vesti koje se pojavljuju i šire medijma".

Foto: Tanjug/AP

 

Episkop Teodosije je pozvao sve na smirivanje napetosti i očuvanje mira održavajući kontakt sa KFOR-om, EULEKS-om i ambasadorima kvinte, radi zaštite svetinja i vernog naroda. 

- Naša crkva ostaje čvrsto opredeljena i angažovana u rešavanju svih problema na Kosovu i Metohiji mirnim putem i dijalogom, osuđujući svaki vid pretnji i nasilja - zaključuje se u saopštenju.
 

Ostavite komentar