Vesti > Srbija

OKANIMO se više FUDBALA, NAUKA je naš PONOS: Rezolucija UN usvojena na inicijativu SRBIJE je ogroman diplomatski USPEH

Ulaganje u održivi razvoj veoma skupo, ali to je ulaganje u budućnost narednih generacija i cele planete

Izvor: K1info/Tanjug

02/09/2023 > 21:46

podeli vest:

OKANIMO se više FUDBALA, NAUKA je naš PONOS: Rezolucija UN usvojena na inicijativu SRBIJE je ogroman diplomatski USPEH
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Fudbaleri Voždovca su nam objasnili da je Crvena zvezda danas jedan prosečan klub iz jugoistočne Evrope, koliko god da nam je radosti u istoriji pružila (više od Jugoslavije, više od Partizana...). Istorija se pominje, istorija se menja kako ko pobedi i istorija ne donosi hleb na sto (osim ponekom zaposlenom nastavniku) - ali nauka donosi hleb na sto i izdiže nas iznad proseka, i to je ono gde Srbija danas briljira.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović izjavila je danas da to što je Generalna skupština UN 25. avgusta, na inicijativu Srbije, usvojila Rezoluciju o Međunarodnoj dekadi nauka za održivi razvoj, koja će se sprovoditi od 2024. do 2033. godine, predstavlja veliki diplomatski uspeh naše zemlje čijeg značaja ćemo tek postati svesni.

U izjavi za Tanjug, ona je naglasila da je ulaganje u održivi razvoj veoma skupo, ali da je to ulaganje u budućnost narednih generacija i cele planete.

Govoreći o Rezociji o Međunarodnoj dekadi nauka za održivi razvoj, ministarka je istakla da je to prva rezolucija koju je Srbija inicirala posle 2000. godine, kada smo postali članica UN.

- Mnogo zemalja se uključilo u dijalog vezan za tu rezoluciju. Uspeli smo da se u relativno kratkom roku izglasa, dobili smo podršku zemalja članica UN i 58 zemalja se javilo da će aktivno učestvovati i podržavati u svim aktivnostima koje su ispred nas - rekla je Begovićeva.

Što se tiče ciljeva Rezolucije, ministarka kaže da su isti kao i u ambicioznom dokumentu koji je UN usvojila 2015.

Kako je navela, ideja je da se u turbulentnim vremenima čovečanstvo mora dogovoriti oko zajedničkih ciljeva koji treba da učine budućnost i život na Zemlji mnogo lakšim za kompletno stanovništvo.

- Izglasano je 17 ciljeva održivog razvoja. Između ostalih, da se iskoreni glad, redukuje siromaštvo, da svi stanovnici ove planete imaju podjednaku šansu da se edukuju, kako ćemo koristiti resurse mora i zemlje, kako ćemo uvoditi nove alternativne izvore energije, jednakost polova, kako da osnažimo devojčice i žene da imaju iste šanse da se obrazuju. To su ciljevi koji treba da reše globalne probleme čovečanstva.

Naglašava da su korona i razni sukobi širom sveta usporili ostvarivanje tih ciljeva.

- Sada nauka dobija ključno mesto da pomogne da se makar ubrza dostizanje ciljeva održivog razvoja, koji se sigurno neće ostvariti do 2030. - rekla je ministarka dodajući da je nauka jedan od alata za postizanje takvih ciljeva.

Prema njenim rečima, ulaganje u tu oblast jeste veliko, ali to je ulaganje u budućnost cele planete.

- Procene su da bi se dostigli ciljevi održivog razvoja, na godišnjem nivou, treba između 20 i 30 triliona dolara. To su ogromne količine novca, ali zato treba da se uključe svi akteri u društvu, ne samo država koja donosi regulative i delimično ulaže, nego i privatni sektor.

Naglasila je da se u Rezoluciji nalazi mapa investicija, koju je Srbija kreirala, i koja ima za cilj da privatnom sektoru objasni zašto treba da ulaže i da može da zaradi u oblasti održivog razvoja.

- Sve to košta, treba ulagati, ali to je ulaganje u budućnost, u nove generacije, to je ulaganje srednjoročno i dugoročno u budućnost i održivost u planetu Zemlju. Privatan sektor zanima profit i morate da im pokažete da određene oblasti, naravno svaka zemlja ima svoje prioritetne oblasti, zaista mogu da se isplate, a u isto vreme činite dobru stvar jer pomažete da se ciljevi održivog razvoja ostvare.

Kako je rekla ministarka, za Srbiju je identifikovano pet sektora ulaganja: zdravstvo, poljoprivreda i proizvodnja hrane, obnovljivi izvori energije, infrastruktura, tehnologija i komunikacija.

U okviru tih pet sektora nalazi se 13 oblasti koje bi bile prioritetna za ulaganja, među kojima su upravljanje otpadom, vetroparkovi, biotehnologija, digitalizacija zdravstva.

- To jesu oblasti koje i na globalnom nivou donose novac onima koji ulažu u to. Treba otvoriti privatnom sektoru te oblasti kao prioritet i kao nešto u šta dvostruko vredi ulagati novac. 

Kada je reč o Bio 4 kampusu, Begović očekuje da do kraja godine počnu građevinski radovi.

Istakla je da je kao naučnik, ali i građanin Srbije, ponosna što naša zemlja ima takav projekat i što ćemo ga ostvariti u relativno kratkom vremenskom roku.

- Taj projekat ima više dimenzija, od kojih je jedna jačanje nauke. Druga je privlačenje privatnog kapitala i uticaj nauke na ekonomiju i razvoj bioekonomije. S treće strane, to će biti mesto za mlade ljude koji će se motivisati da se bave naukom, jer ja čvrsto verujem i mislim da treba da raste broj naučnika, jer to jeste jedan od najlepših poslova kojim možete da radite. Da uživate, a da ostavite neki trag u društvu, utičete pozitivno i da omogućite ljudima da bolje žive jednog dana - zaključila je ministarka Jelena Begović.

Ostavite komentar