Vesti > Svet

Srbija u UJEDINJENIM NACIJAMA pokrenula izuzetnu REZOLUCIJU: Dekada NAUKE za održivi razvoj ČOVEČANSTVA

Jelena Begović će u Njujorku razgovarati i predsedavajućim Generalnoj skupštini UN Čabom Kerešijem

Izvor: K1info/Tanjug

17/07/2023 > 23:02

podeli vest:

Srbija u UJEDINJENIM NACIJAMA pokrenula izuzetnu REZOLUCIJU: Dekada NAUKE za održivi razvoj ČOVEČANSTVA
Foto: Printscreen/Tanjug


U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku se od 10. do 19. jula održava Politički forum na visokom nivou o održivom razvoju, čija je tema "Ubrzavanje oporavka nakon pandemije korona virusa i puna primena Agende 2030 za održivi razvoj na svim nivoima".

U okviru foruma, koji se održava pod pokroviteljstvom Komiteta Ujedinjenih nacija za ekonomska i socijalna pitanja misije Srbije, Bosne i Hercegovine i Indonezije pri UN, Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), 18. jula zajednički organizuju prateći događaj "Od okvira za finansiranje Ciljeva održivog razvoja do akcije" na kome će biti predstavljena "Mapu investicionih prilika u skladu sa Ciljevima održivog razvoja".

 

Mapu su zajednički izradili Vlada Srbije i kancelarija UNDP-a u Srbiji, koja je takođe pružila podršku institucijama Srbije u organizaciji događaja, a učestvovaće i na generalnoj debati ministarskog segmenta foruma.

Prema rečima ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Srbije Jelene Begović debata se održava na ministarskom nivou i vezana je za ciljeve održivog razvoja.

- To su ciljevi oko kojih se čovečanstvo dogovorilo da treba da se reše do 2030. godine, kao što je redukcija gladi na ovoj planeti, razvoj inovacija, uvođenje jednakosti za žene... Ono što je Srbija pokrenula i o čemu će biti reči na ovoj debati je jedna nova rezolucija, koja stavlja u fokus nauku kao rešenje za ciljeve održivog razvoja i pokrenuli smo i debatu vezanu za tu rezoluciju, kako bi se proglasila dekada nauke za održiv razvoj. Mislim da je to jedna sjajna inicijativa koja nauku stavlja ne samo u fokus Srbije, nego na globalnom nivou - rekla je Begovićeva za Tanjug.

Kada je reč o mapi održivog razvoja koju će ministarka predstaviti ona se odnosi na finansijske investicije u jednu zemlju, koje treba da omoguće dostizanje ciljeva održivog razvoja.

- Što se tiče Srbije urađena je jedna dugotrajna vrlo detaljna analiza, koji su to sektori u Srbiji koji mogu da pomognu ciljevima održivog razvoja. To su zdravstvena zaštita, poljoprivredna proizvodnja hrane, infrastruktura, nove tehnologije i informisanje. Ako dolaze neki strani investitori, to su oblasti u koje bismo mi želeli da se ulaže. Naravno to uključuje i domaće investitore, na primer organska proizvodnja, razvoj biotehnologije, vetroparkovi, upravljanje otpadom - to su sve neke oblasti koje i doprinose tim ciljevima održivog razvoja.

Ona će tokom posete Njujorku, razgovarati i sa predsedavajućim Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija Čabom Kerešijem, a tema tog sastanka su ciljevi održivog razvoja.

- Razgovaraćemo i o rezoluciji jer nam je on pružio veliku podršku da pokrenemo ovu priču i da dobijemo što veći broj zemalja da podrže ovakvu jednu rezoluciju. Pričaćemo i o mapi investicija ali u suštini sve je to u cilju da se na globalnom nivou ubrza dostizanje tih ciljeva održivog razvoja, zato što je primarni cilj bio da se do 2030. 17 ciljeva reše i poboljša se život na ovoj planeti svim ljudima - zaključila je ministarka Jelena Begović.

Ostavite komentar