Vesti > Hronika

PAZI, SNIMA SE: Saobraćajni policajci u septembru dobijaju KAMERE NA UNIFORMAMA

Od 1. septembra koristiće se 60 kamera, koje je Srbiji donirala Amerika, ali u planu je da se taj broj poveća

Izvor: K1info/Tanjug

15/08/2023 > 14:35

podeli vest:

PAZI, SNIMA SE: Saobraćajni policajci u septembru dobijaju KAMERE NA UNIFORMAMA
Foto: Tanjug/OMK Mup Republike Srbije


Ambasador SAD Kristofer Hil uručio je u prisustvu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića 60 kamera za uniforme Upravi saobraćajne policije, koje će saobraćajci koji kontrolišu auto-put kroz Beograd kao i saobraćajci na presretačima redovno koristiti prilikom kontrole saobraćaja.

- Ovo je pilot projekat - uvođenje kamera za uniforme u redovan rad saobraćajne policije s tim što nam je u planu da u narednom periodu dodatno povećamo broj kamera sa ciljem da one budu deo osnovne opreme svakog saobraćajnog policajca - rekao je Gašić na konferenciji za medije organizovanoj povodom donacije 60 kamera za uniforme ambasade SAD u Beogradu.

Dodao je da će policajci te uređaje nositi na vidljivom delu uniforme i snimaće kompletnu intervenciju.

- Ove kamere beleže ceo postupak kontrole učesnika u saobraćaju i uveren sam da će zaštititi integritet policajaca, ali i građana od eventualnih zloupotreba. To znači da će policajci koji postupaju u skladu sa zakonom profesionalno pristojno i časno za to imati i dokaz. Takođe, građani će imati dokaz u slučaju da smatraju da prema njima nije postupano u skladu sa zakonom - rekao je Gašić.

Ministar je rekao da će korišćenje kamera za uniforme doneti višestruke benefite i da je to dokazano na iskustvu 13 evropskih zemalja članica Roudpola.

Zahvaljujući ambasadoru Hilu na pomoći, Gašić je istakao da je donacija  kamera za uniforme obezbeđena zahvaljujući ambasadi SAD i Biroa Stejt departmenta za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona.

Hil je rekao da je nošenje kamera na uniformama novina u policijskom radu, ali da je to novina koja unapređuje delovanje i podiže transparentnost rada policijskih organa.

Dodao je da saradnja Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i SAD traje već nekoliko decenija i da su SAD posvećene toj saradnji sa srpskim vlastima kako bi doprineli boljoj bezbednosti svih građana.

- Ove kamere koje su sastavni deo uniformi pomoći će ostvarenju tog cilja. To je novi program u Srbiji, ali se već koristi u drugim zemljama i iskustvo pokazuje da su kamere doprinele povećanju poverenja građana u rad policije, jer ovi uređaji garantuju transparentnost - rekao je Hil.

Kamere na uniformama od 1. septembra koristiće pripadnici saobraćajne policije koji kontrolišu saobraćaj na deonici auto-puta kroz Beograd kao i oni koji kontrolišu saobraćaj presretačima, naveli su iz MUP-a.

Dodali su da će pristup podacima imati samo ovlašćeni pripadnici saobraćajne policije, a da će se snimljeni video i audio materijal čuvati 45 dana posle čega će se automatizovano brisati.

Policijski službenici saobraćajne policije biće dužni da koriste kamere prilikom obavljanja policijskih poslova, i biće dužni da obaveste građane da se to postupanje snima audio i vizuelno.
 

Ostavite komentar