Vesti > Srbija

DRASTIČNO SKOČIO broj zaraženih GROZNICOM ZAPADNOG NILA: Od 39 obolelih većina ima MENINGITIS ili ZAPALJENJE MOZGA

Prema prethodnom izveštaju, zaražene su bile 24 osobe

Izvor: K1info/Tanjug

22/08/2023 > 14:09

podeli vest:

DRASTIČNO SKOČIO broj zaraženih GROZNICOM ZAPADNOG NILA: Od 39 obolelih većina ima MENINGITIS ili ZAPALJENJE MOZGA
Foto: Freepik.com


Na osnovu podataka dostavljenih Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u Srbiji je registrovano ukupno 39 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila.

Obolele osobe, koje su registrovane do 20. avgusta, su sa teritorije Južnobačkog, Zapadnobačkog, Severnobačkog, Severnobanatskog, Južnobanatskog, Sremskog, Srednjobanatskog, Kolubarskog, Nišavskog okruga, Grada Beograda, kao i jedna osoba koja je doputovala iz Nemačke, objavljeno je na sajtu "Batuta".

Podsetimo, prema prethodnom izveštaju, zaražene su bile 24 osobe.

Veća učestalost obolevanja je kod osoba muškog pola, 64 odsto, dok je prosečna starost obolelih 64 godine. Većina obolelih, njih 70 odsto, ima neki komorbiditet. Najčešće su to dijabetes i hipertenzija.

Većina do sada registrovanih slučajeva imaju meningitis ili encefalitis, i nalaze se na bolničkom lečenju.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca, glavni vektor, odnosno prenosilac virusa Zapadnog Nila je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas. Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra meseca, navodi "Batut".

Ostavite komentar

Bakster

Da se zaprašuju komarci ko nekad iz aviona ovoga ne bi ni bilo. Košutnjak, Zvezdarska šuma Ada itd malo sutra moze onim kamioncicem da se zaprasi. Iz godine u godinu će biti sve gore. Počeće uz Zapadni nil i Malarija i Denga da se pojavljuju.

22.08.2023 14:19