Vesti > Srbija

Od 15. septembra POČINJE PRIJAVA za PRIKLJUČENJE NA STRUJU, vodu, kanalizaciju i grejanje u NELEGALNIM OBJEKTIMA

Ova mogućnost ne odnosi se na poslovne objekte, niti na investitore koji su nelegalno gradili, već samo na građane koji žive u tim objektima

Izvor: K1info/Tanjug

22/08/2023 > 11:25

podeli vest:

Od 15. septembra POČINJE PRIJAVA za PRIKLJUČENJE NA STRUJU, vodu, kanalizaciju i grejanje u NELEGALNIM OBJEKTIMA
Foto: Pexels.com


Vlada Srbije usvojila je danas Uredbu koja propisuje načine, uslove i postupke za priključenje na elektroenergetsku mrežu, gasnu mrežu ili mrežu daljinskog grejanja, vodovod i kanalizaciju nezakonito izgrađenih objekata, a ministar građevinarstva Goran Vesić je najavio da od 15. septembra kreće prijava za dobijanje priključka.

- Građani koji žive u nelegalnim objektima od 15. septembra moći će da se prijave za priključenje na struju, grejanje, vodu i kanalizaciju - rekao je Vesić.

 

Rok za prijavu je 30 dana, tokom kojih vlasnici prilažu odgovarajuće dokaze u opštini da imaju pravo na priključak. To ne znači da priključenje mora da bude izvršeno do 15. oktobra, saopštilo je ministarstvo.

- Kada će priključenje biti izvršeno, zavisi od nadležnog komunalnog preduzeća - rekao je Vesić.

On je dodao da su komunalna preduzeća dužna da bez odlaganja utvrde ispunjenost tehničkih uslova i izvrše priključenje na mrežu u najkraćem roku, u skladu sa svojim programom poslovanja. Vesić je naglasio da priključak za struju, vodu, kanalizaciju ili grejanje mogu da dobiju samo vlasnici kuća i stanova i članovi njihovih domaćinstava, koji su izgradnjom, odnosno kupovinom, trajno rešavali svoje stambeno pitanje i koji u njima žive.

Vesić je ukazao da se ova mogućnost ne odnosi na poslovne objekte, niti na investitore koji su nelegalno gradili i objekte nisu priključili na komunalno infrastrukturu. Takođe, napomenuo je da je priključenje moguće samo za jedan objekat, odnosno jedan stan istog vlasnika.

- Dokazivanje da građani žive u tim objektima biće lako, postojaće formular koji će biti dostavljen opštinama i koji će građani popunjavati. Kada opština utvrdi spisak, prosleđuje ga preduzećima koja zatim vrše priključenje - rekao je ministar.

On je pojasnio da vlasnik opštini mora da dostavi dokaz da se radi o postojećem završenom objektu, da on jeste vlasnik te nepokretnosti, da u vlasništvu ima samo jednu nepokretnost u i da u njoj živi.

Ako se radi o vlasniku koji je bez građevinske dozvole i druge dokumentacije gradio nepokretnost, dostavlja se dokaz da je pokrenut postupak ozakonjenja. Ukoliko se radi o objektu za koji nije pokrenut postupak ozakonjenja dostavlja se overena izjava da je objekat izgrađen i da se koristi za stanovanje ili drugi dokaz kojim se na nesporan način to može utvrditi.

Ministar je dodao da vlasnik koji je kupovinom stana trajno rešavao svoje stambeno pitanje, dostavlja ugovor o kupovini nepokretnosti, overen u propisanoj formi u vreme zaključenja ugovora, kao i izjavu da on i članovi njegovog domaćinstva nemaju drugu nepokretnost za stanovanje. Sve izjave koje Uredba predviđa, vlasnik mora da preda overene, pod krivičnom i materijalnom odgovornošću, a dužan je i da uz zahtev dostavi kopiju svoje i ličnih karata svih članova domaćinstva, kao i geodetski snimak objekta.

- Pozivam opštine i gradove da do 15. septembra opredele kadrove koji će raditi na obradi ovih prijava i koji će pružiti pravnu pomoć ljudima da pravilno popune prijave - rekao je Vesić.

On je istakao da će Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture objaviti uputstvo koje ce građani moći da preuzmu na sajtu ministarstva, a gde će biti detaljno objašnjen postupak prijave za priključenje na struju, vodu, kanalizaciju ili grejanje za nelegalne stambene objekte.

Ostavite komentar