Vesti > Srbija

KULTURE četiri kontinenta spajaju se u UŽICU: Počeo 15. Međunarodni dečji festival folklora LICIDERSKO SRCE

Ove godine biće organizovana i humanitarna akcija "Licidersko srce deci"

Izvor: K1info/Tanjug

16/08/2023 > 11:02

podeli vest:

KULTURE četiri kontinenta spajaju se u UŽICU: Počeo 15. Međunarodni dečji festival folklora LICIDERSKO SRCE
Foto: Tanjug printscreen


Tradicionalnim defilom oko 1.200 učesnika iz 15 zemalja sa četiri kontinenta i koncertom na Gradskom trgu, u Užicu je počeo 15. Međunarodni dečji festival folklora "Licidersko srce", najveća dečja smotra ovakvog tipa u jugoistočnoj Evropi.

- Folklor je više od igre, jer na poseban način govori o prošlosti, običajima naših predaka i kako su živeli stvarajući autentične kulturne vrednosti. Važno je da od zaborava sačuvamo ono sto nam je u nasleđe ostavljeno i da se potrudimo da nas igra uvek spaja. Zato igrajte, pevajte i učinite Užice najradosnijim i najšarenijim gradom na planeti - poželela je dobrodošlicu učesnicima gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Pored domaćina iz Srbije, na otvaranju festivala su se igrama sa svojih prostora predstavili ansambli iz Republike Srpske, Crne Gore, Hrvatske, Bugarske, Grčke, Turske, Poljske, Slovačke, Gruzije, Mongolije, Kine, Egipta, Kanade i Meksika.

- Folklor je jedna od važnih karika u našim životima, meša kulturu, istoriju i naciju. Srpski i meksički narod imaju specifičnu nacionalnu koreografiju, bogato kulturno naslede i folklor. Hajde da uživamo u ovom festivalu - rekla je zamenica šefa ambasade Meksika u Srbiji Flor Deniz Vaskez Munjoz.

Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović je poručio da je "Licidersko srece" spektakl čak i za Beograd.

- Ovde se okupljaju deca iz čitavog sveta, govore jednim jezikom, jezikom muzike, plesa, igre i svi kao jedan šalju poruku jedinstva. Kada odrastu znaće da razgovaraju jedni s drugima i biće mnogo manje problema, zato je ovaj festival značajan za ceo svet - poručio je Popović.

I ove godine biće organizovana humanitarna akcija "Licidersko srce deci", a sredstva prikupljena prodajom liciderskih srca i festivalskih suvenira biće usmerena ka Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka - NURDOR.

Festival organizuje Udruženje građana “Era” uz podršku ministarstava kulture i spoljnih poslova, Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbijom u regionu, Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, Grada Užica, opština Čajetina i Višegrad i Turističke organizacije Zlatibor.

- U 'Eri' verujemo da je sreća u druženju, veličina u čuvanju druga, ali i poznavanju i poštovanju drugačijeg. Radost je u dečjem osmehu, a snaga je u ovom našem kolu i zajedništvu, hvala svima što ste deo festivala - kazala je Ivana Cvetković iz Udruženja građana "Ere", koje je organizator festivala.

Ostavite komentar