Vesti > Srbija

Prva "BEBA IZ EPRUVETE" na svetu NAPUNILA je 45 godina, a u SRBIJI se sada rodi STOTINE BEBA godišnje uz pomoć VTO

Prošle godine se u Srbiji rodilo 300 dece uz pomoć vantelesne oplodnje

Izvor: K1info/rts.rs

14/08/2023 > 20:54

podeli vest:

Prva "BEBA IZ EPRUVETE" na svetu NAPUNILA je 45 godina, a u SRBIJI se sada rodi STOTINE BEBA godišnje uz pomoć VTO
Foto: Unsplash.com


Zahvaljujući asistiranoj reprodukciji - vantelesnoj oplodnji u svetu je do danas rođeno više od 12 miliona beba. Prva "beba iz epruvete" rođena je pre tačno 45 godina. Posle rođenja, Luizu Braun svetski mediji nazvali su je superbeba. 

Samo devet godina posle rođenja prve "bebe iz epruvete" u svetu, u GAK "Narodni front" rođena je i prva "beba iz epruvete" u tadašnjoj Jugoslaviji.

Profesor Željko Miković rekao je za RTS da se prošle godine rodilo oko 300 dece iz vantelesne oplodnje.

- Ove godine, nadamo se da će ih biti više. Do sada smo uradili veliki broj, 460 stimulisanih ciklusa. Uradićemo do 800, imamo i oko 110 kriotransfera, tako da računamo da će se ove godine roditi više od 500 beba, s obzirom na uspešnost koju ostvarujemo tim procesima - naveo je profesor Miković.

Dodao je da tehnologija napreduje i da se mora pratiti radi dobijanja dobrih rezultata.

- Dve stvari su bitne. Bitan je dobar tim. Imamo mlad, ali iskusan i tim entuzijasta koji taj posao odlično vodi, kako među ginekolozima, tako i među embriolozima. Druga stvar, to je tehnologija, bez toga se ne može ići, tako da svake godine nešto novo kupujemo, nabavljamo, osavremenjujemo - istakao je profesor Miković i najavio nabavku novih uređaja.

Naveo je da je do danas potvrđeno 12 trudnoća od uvezenih reproduktivnih ćelija, a da je uspeh oko 50 odsto.

Superbeba ulila nadu milionima porodica

Embriolog Ana Jeremić kaže da je rođenje prve bebe iz epruvete pre 45 godina ulilo nadu milionima porodica širom sveta i istakla je da su i tada embriolozi bili, kao što i danas jesu - veoma važni članovi tima.

- Mi ovde u ‘Narodnom frontu’ imamo intenzivnu edukaciju mladog kadra, budućih embriologa i stalno radimo na tome, jer verujemo da je edukacija kadra glavna karika u svemu tome - istakla je Jeremić.

Dodala je da je, kada dobije potvrdu o trudnoći iz biomedicinski potpomognute oplodnje, osećaj neopisiv.

- Znam, kada smo počinjali skoro sa ovim procesom, dosta se sredstava ulagalo i velika se nada ulagala da krenemo uspešno. Mi smo, hvala bogu i trudu celog tima, krenuli uspešno i bili smo svi jako, jako srećni i nastavili smo - poručila je Jeremić.

Ostavite komentar