Vesti > Srbija

LUTALICE "pojele" čak 2,7 MILIONA: U ovom gradu od početka godine prijavljeno 108 SLUČAJEVA UJEDA pasa i mačaka

Postupak naknade štete zbog ujeda lutalica regulisan je pravilnikom, a građani su dužni da se jave lekaru u roku od pet dana

Izvor: K1info/telegraf.rs

09/08/2023 > 22:52

podeli vest:

LUTALICE "pojele" čak 2,7 MILIONA: U ovom gradu od početka godine prijavljeno 108 SLUČAJEVA UJEDA pasa i mačaka
Foto: Shutterstock


Zbog ujeda pasa lutalica u Pirotu je od početka godine do sada podneto 56 zahteva i na ime nadoknade štete isplaćeno je 2.766.000 dinara.

Od toga su tri zahteva rešena u vanparničnom postupku gde je isplaćeno 60.000 dinara, 39 je obradila komisija i isplaćeno je 1.100.000 dinara, a 14 osoba je preko suda pokrenulo postupak i tužila za nadoknadu štete, gde je isplaćeno 1.606.000 dinara. 

Zavodu za javno zdravlje Pirot je od početka godine prijavljeno 108 slučajeva ujeda pasa i mačaka.

Postupak naknade štete zbog ujeda pasa lutalica regulisan je pravilnikom prema kome su građani u obavezi da se jave hitnoj pomoći i izabranom lekaru u roku od pet dana od dana nastanka povrede.

Bojan Pešić, načelnik Odeljenja za urbanizam objašnjava da se u ovakvim slučajevima građani moraju javiti lekaru ne samo zbog nadoknade štete, već iz zdravstvenih razloga, pišu Pirotske vesti.

- Sa tom dokumentacijom se podnosi zahtev za nadoknadu štete, a komisija u čijem je sastavu i lekar, pregleda zahteve i daje predlog pravobranilaštvu sa ocenama stepena povrede da bi se izvršila nadoknada. Cifra koja se izdvaja iz budžeta nije mala, ali zaboravljamo da su psi lutalice u najvećoj meri posledica neodgovornog ponašanja vlasnika prema životinjama - ističe Pešić i dodaje da JP Komunalac preko Zoohigijeničarske službe zbrinjava pse lutalice u gradu.

Foto: Pixabay.com

 

U prihvatilištu trenutno ima oko 200 pasa koji su pregledani, vakcinisani i hrane se svakodnevno.

- Ne samo zbog sredstava koja se izdvajaju, već zbog problema koje svi imamo zbog napada pasa lutalica, apelujem na sugrađane da na adekvatan način čuvaju pse i da ih ne puštaju kada im dosade i više ne žele da brinu o njima - kaže Pešić.

Kako se nezvanično saznaje u institucijama koje se bave ovom problematikom bilo je pokušaja zloupotrebe od strane građana kako bi naplatili štetu iako očigledno nije reč o ujedu psa lutalice.

Važno je da lekar prepozna da li je reč o ujedu psa ili je u pitanju druga vrsta povrede.

- Nama je ključni izveštaj lekara, kada se stranke jave lekaru, ukoliko je konstatovano da je došlo do ozlede usled ujeda psa mi nemamo drugi način osim da puhvatimo taj izveštaj, ali se dešavalo u nekoliko navrata da je bilo neosnovanih prijava ili prijava da je došlo do ujeda vlasničkog psa gde je postupak potpuno dragačiji. Ne može se od Grada tražiti nadoknada štete ako je došlo do ujeda vlasničkog psa, to se rešava sa vlasnikom životinje - kažu nadležni..

Preporuka je da građani izbegavaju bilo kakav kontakt sa napuštenim životinjama i da poštuju rokove kada se radi o zahtevima za nadoknadu štete.

Ostavite komentar