Vesti > Srbija

Ako je "OLUJA" TEMELJ države HRVATSKE, kako da idemo u NORMALIZACIJU odnosa: DAČIĆ postavio pitanje nad PITANJIMA

Kad podvučemo crtu posle svih tih događaja Srba je bilo više od 15 odsto u Hrvatskoj, sada ih ima manje od pet odsto

Izvor: K1info/Tanjug

05/08/2023 > 23:01

podeli vest:

Ako je "OLUJA" TEMELJ države HRVATSKE, kako da idemo u NORMALIZACIJU odnosa: DAČIĆ postavio pitanje nad PITANJIMA
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da Srbija ne bi pokrenula optužnicu za zločin na Petrovačkoj cesti da je taj zločin bio procesuiran od nadležnih organa drugih država gde se i desio.

Komentarišući obeležavanje akcije "Oluja" u Kninu, Dačić je za Tanjug rekao da je to nekada bila srpska opština u kojoj je sada gradonačelnik Hrvat, kao i da to, kako kaže, pokazuje jednu strašnu činjenicu, a to je da na tom području Srba više nema.

- Oni govore da je ta Oluja bila akcija na kojoj počiva Hrvatska. Ako jedna država treba da počiva na ubijanju i proterivanju civilnog stanovništa, onda zaista ne znam kojim putem da mi idemo dalje u normalizaciju naših odnosa - rekao je Dačić.

Kako kaže, sada se govori o tome da Srbija nema pravo da procesuira ratne zločine koji su se desili van teritorije Srbije, te objasnio da se Srbija pre više godina priključila i postala jedna od zemalja koja poštuje takozvanu univerzalnu jurisdikciju kada su u pitanju neka teška krivična dela.

On je dodao da se niko ne buni kada o tome govore Španija ili Francuska, ali da se postavlja pitanje zašto to radi Srbija.

- To su zločini protiv čovečnosti i civilnog stanovništva, ratni zločini za koje nije podignuta nikakva optužnica, niti se vodi bilo koji proces u tim zemljama gde su se ti zločini desili.  Vi sad imate proslave tih događaja uz napadanje Srbije za nešto što su oni uradili prema našem narodu. Uostalom kad podvučemo crtu posle svih tih događaja Srba je bilo više od 15 odsto u Hrvatskoj, sada ih ima manje od pet odsto - rekao je Dačić i dodao da i Hrvatska ima takav zakon.

On je naveo da je predsednik Aleksandar Vučić uputio poruke mira.

- Naše poruke i poruke predsednika Vučića nisu bile poruke koje bi se svađale sa bilo kim. To su bile poruke mira, da svako odgovara za zločine koje je počinio, bez obzira ko su počinioci, i ko su žrtve i da učinimo na kraju krajeva koliko je moguće da se naš narod vrati na ta područja gde je vekovima živeo. Ali dalek je put.

Dačić je naveo i da je "Oluja" bila najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata.

- Ako pogledate bombardovanje Jugoslavije... Agresija na Jugoslaviju je izvršena zbog takozvane navodne humanitarne katastrofe nad Albancima na KIM, a šta je ovde bilo? Ovde su neke zapadne zemlje uključujući i SAD podržavale ovakvu humanitarnu katastrofu, nasilje i teror nad Srbima pogrom i ne samo to, nego ovde sad ispada da je to temelj Hrvatske države.

On je istakao da je Srbija uvek osuđivala sve ratne zločine.

- Ako misle da treba da se klanjamo samo jednim žrtavama, a da zaboravimo na naše mislim da smo na pogrešnom putu - zaključio je Ivica Dačić.

Ministar je na kraju istakao i da Srbija šalje poruke mira i gleda gde su zajednički interesi, ako ih ima, a on smatra da ih ima.

 

Ostavite komentar