Vesti > Region

U Srbiji PARASTOS žrtvama, u Hrvatskoj PROSLAVA zločina: "OLUJA" bila ETNIČKO ČIŠĆENJE, ali je ne OBELEŽAVAMO svi isto

Vladika je podsetio da je srpski narod stradao u svim ratovima i da je gubio bližnje

Izvor: K1info/Tanjug

05/08/2023 > 20:16

podeli vest:

U Srbiji PARASTOS žrtvama, u Hrvatskoj PROSLAVA zločina: "OLUJA" bila ETNIČKO ČIŠĆENJE, ali je ne OBELEŽAVAMO svi isto
Foto: Tanjug/Jandrana Ilić


Episkop remezijanski Stefan služio je danas u Beogradu u Crkvi svetog Marka, u ime patrijarha srpskog Porfirija, parastos povodom stradanja Srba iz Hrvatske u oružanoj operaciji "Oluja".

- Danas i juče zajedno sa patrijarhom i zvaničnicima Srbije i Republike Srpske bili smo na velikoj molitvi koja bi bila neutešna da nema nebeskog pokrovitelja - poručio je vladika Stefan i podsetio da je i sam bio izbeglica i da je u ratu izgubio bližnje.

Vladika je podsetio da je srpski narod stradao u svim ratovima i da je gubio bližnje.

- Sve je to naša sudbina i vaskrsenje - rekao je vladika.

Kako je naglasio, jedino dobro što možemo da učinimo za sve stradale i prognane u ratovima je da ih pominjemo i tako ne dozovolimo da se zaboravi njihova žrtva.

- Važno je da se borimo i za mir, i da jačamo jedinstvo što će pokazati da žrtve našeg naroda nisu uzaludne - rekao je on.

Posle parastosa članovi Udruženje nestalih i poginullih "Suza", zajedno sa predsednikom Saveza Srba iz regiona Miodragom Lintom, položili su vence i cveće na spomenik srpskim žrtvama stradalim u ratovima na tlu bivše SFRJ, koji je postavljen u Tašmajdanskom parku, u blizini Crkve svetog Marka, u kojoj se godinama služi pomen stradalim Srbima.

Centralna manifestacija u Kninu

Hrvatska je danas proslavila svoj takozvani Dan pobede i Dan hrvatskih branitelja, kao i 28. godišnjicu zločinačke operacije "Oluja", tačnije etničkog čišćenja, koje je počelo 4. avgusta 1995. godine napadom na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu, i u kojem je proterano više od 220.000 Srba, a skoro 2.000 ubijeno.

Foto: Tanjug/Hina/Mario Strmotić

Zvaničnici Hrvatske na današnjoj proslavi etničkog čišćenja

Centralna manifestacija obeležavanja zločina održana je u Kninu, gde su kod spomenika "Oluja 95" vence položili predstavnici porodica poginulih učesnika u "Oluji", ratnih vojnih invalida, ratni komandanti i predstavnici udruženja iz Domovinskog rata, kako zvanični Zagreb naziva sukobe 1990-ih u Hrvatskoj, kao i predsednik Hrvatske Zoran Milanović, predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsednik Vlade Andrej Plenković, prenela je Hina.

Ostavite komentar