Vesti > Srbija

Za sanaciju ŠTETE OD POPLAVA 300.000 evra: UN spremne da pomognu Srbiji, novac ide za 10 NAJUGROŽENIJIH OPŠTINA

Tokom posete predstavništvu FAO, ministarka Tanasković je potpisala Programski okvir za Srbiju za period od 2022. do 2025. godine

Izvor: K1info/Tanjug

18/07/2023 > 15:29

podeli vest:

Za sanaciju ŠTETE OD POPLAVA 300.000 evra: UN spremne da pomognu Srbiji, novac ide za 10 NAJUGROŽENIJIH OPŠTINA
Foto: TANJUG/ FAO/ MATYAS TEMESFOI/ nr


Organizacija Ujedinjenih nacija za ishranu i poljoprivredu FAO spremna je da u okviru Programa tehničke pomoći za hitan odgovor izdvoji 300.000 evra pomoći Srbiji i opštinama najugroženijim poplavama koje su u junu zadesile Srbiju, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ovu spremnost FAO preneo je danas ministarki poljoprivrede Jeleni Tanasković regionalni predstavnik ove organizacije za Evropu i Centralnu Aziju, Vladimir Rahmanjinov, sa kojim se sastala u predstavništvu FAO u Budimpešti.

Ta sredstva trebalo biće usmerena na 10 najugroženijih opština i 250 poljoprivrednih gazdinstava, a prioritet će imati gazdinstva koja su pretrpela najveću štetu na usevima, zemljištu, plastenicima, semenu, kao i ona gazdinstva čiji su nosioci žene i mladi, što je u skladu i sa ciljevima održivog razvoja UN.

Pomoć koju FAO izdvaja našoj državi od velikog je značaja kao prvi vid pomoći posle ovogodišnjih obilnih padavina koje su nanele veliku štetu Srbiji i treba da bude prvi impuls ostalima koji bi želeli da slede primer, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Tokom posete predstavništvu FAO, ministarka Tanasković je potpisala Programski okvir za Srbiju za period od 2022. do 2025. godine, kojim se utvrđuju prioritetna područja prema kojima će FAO usmeriti svoju podršku u partnerskoj saradnji sa zemljom članicom, a koja podrazumeva objedinjavanje najboljih inovativnih praksi i globalnih standarda sa domaćom i regionalnom ekspertizom.

 

Ostavite komentar