Vesti > Srbija

Neki PUTEVI u Srbiji i dalje NEPROHODNI: Država POČELA da SANIRA ŠTETU od poplava u opštini MIONICA

Martinović je istakao da izveštaji o poplavama sukcesivno stižu u Vladu Srbije koja je već započela da isplaćuje štetu

Izvor: K1info/Tanjug

12/07/2023 > 17:16

podeli vest:

Neki PUTEVI u Srbiji i dalje NEPROHODNI: Država POČELA da SANIRA ŠTETU od poplava u opštini MIONICA
Foto: Tanjug/MDULS


Država je već počela da sanira štetu koju su poplave načinile na saobraćajnoj infrastrukturi u opštini Mionica, i ta podrška će se nastaviti, rečeno je danas tokom sastanka ministra državne uprave i lokalne samouprave Aleksandra Martinovića i predsednika te opštine Bobana Jankovića.

Oni su, kako se navodi u saopštenju resornog ministarstva, ukazali da su pojedini putni pravci, pre svega oni nekategorisani i makadamski, posle poslednjih kiša u ovom kraju ostali nedovoljno prohodni.

To je, dodali su, naročito izraženo u brdsko-planinskom području mioničke opštine, gde je šteta na putnoj infrastrukturi procenjena na više od 40 odsto. 

Foto: Tanjug/MDULS

 

Navedeno je i da je oštećeno više od 20 hektara useva, te veći broj domaćinstava u selima, kao što su Planinica, Struganik, Berkovac, Popadić, Krčmar, Osečenica, Gornji Lajkovac, Ključ i Mionica, gde je bila najteža situacija. 

Martinović je istakao da izveštaji o poplavama sukcesivno stižu u Vladu Srbije koja je već započela da isplaćuje štetu i dodao da jedinice lokalne samouprave mogu očekivati i podršku države u rekonstrukciji putne mreže. 

Kako je naveo, država je već počela da sanira štetu na saobraćajnoj infrastrukturi, ali joj predstoji tek veliki rad na obnovi u ovom sektoru, a za šta su potrebna značajna finansijska sredstva.

On je podsetio na to da samo u Mionici ima na stotine kilometara puteva, ali je i naglasio da je uveren da će uz stabilan budžet i ekonomski rast, a zajedničkim snagama centralnog nivoa vlasti i lokalne zajednice biti završen veći deo posla.

Mionica je deseta jedinica lokalne samouprave koju je Martinović posetio kako bi razgovarao o saniranju svih šteta i posledica koje su zabeležene nakon vremenskih nepogoda u maju i junu ove godine. 

Ministar je u Mionici obišao most u Paštriću, putni pravac u selu Popadić, kao i klizište u naselju Berkovac, dok je mioničkoj opštinskoj upravi poklonio 20 laptop računara kao doprinos daljem razvoju njene elektronske uprave, dodaje se u saopštenju. 

 

Ostavite komentar