Vesti > Srbija

SRBI sa KOSOVA se obratili EU i KVINTI: Traže stvaranje uslova za MIR

Apel za povlačenje svih specijalnih policijskih jedinica sa severa Kosova, iz opština, novoizgrađenih baza ali i sa kontrolnih punktova

Izvor: K1info/Tanjug

03/06/2023 > 14:16

podeli vest:

SRBI sa KOSOVA se obratili EU i KVINTI: Traže stvaranje uslova za MIR
Foto: Tanjug/STR


Apelom za mir, 160 pripadnika srpske zajednice iz svih krajeva Kosova, intelektualaca i drugih, obratilo se međunarodnoj zajednici da hitnim merama zaustavi dalju eskalaciju nasilja i stvori uslove za mir na Kosovu.

Potpisnici, među kojima su profesori, novinari, advokati, lekari, aktivisti, inženjeri, reditelji, ali i obični ljudi, obratili su se Evropskoj uniji, SAD, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji i Velikoj Britaniji, jer, kako su naveli, veruju da jedino one mogu da sačuvaju mir na Kosovu i izvrše pritisak na vladu Aljbina Kurtija da sprovede neophodne mere radi očuvanja mira i stvaranja uslova za primenu nedavno postignutog Sporazuma o normalizaciji. 

Na ovaj korak su se, kako kažu, odlučili jer su duboko zabrinuti represivnim i agresivnim delovanjem tzv. kosovske vlade i ponašanjem specijalnih policijskih snaga na severu Kosova koje može eskalirati do nesagledivih posledica po mir i bezbednost građana.

Oni traže povlačenje svih specijalnih policijskih jedinica sa severa Kosova, iz opština, novoizgrađenih baza ali i sa kontrolnih punktova, kao i napuštanje opštinskih zgrada i drugih javnih objekata u administrativnim centrima na severu Kosova od strane političkih predstavnika kosovskih Albanaca koji nemaju demokratski legitimitet da predstavljaju lokalne zajednice u tim sredinama.

Foto: Tanjug/STR

 

Traže takođe i razmeštanje jedinica KFOR-a i EULEX-a na severu Kosova u cilju očuvanja mira do trenutka bezuslovnog povratka lokalnih Srba u policiju, te primenu člana 7. Sporazuma o normalizaciji kojim se garantuje pravo na samoupravu u srpskim zajednicama na Kosovu i formalizaciju statusa Srpske pravoslavne crkve.

Na listi zahteva je i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom u skladu sa Briselskim sporazumom, a nakon prilagođavanja pravnog okvira radi formiranja Zajednice, organizovanje demokratskih izbore u opštinama na severu Kosova, te primenu odluke.

Ustavnog suda iz maja 2016. godine kojom se potvrđuje vlasništvo manastira Visoki Dečani nad 24ha zemljišta.

Potpisnici apela zahtevaju i da se reše svi slučajevi napada na Srbe i njihovu imovinu, da se prestane sa demonizacijom srpskog naroda u javnim nastupima predstavnika privremenih prištinskih institucija.

Foto: TANJUG/dopisništvo KiM

 

- Vi koji ste priznali Kosovo obećanjem da će se izgraditi multietničko i demokratsko društvo i koji ste godinama radili na afirmaciji njegove nezavisnosti, imate istorijsku i moralnu odgovornost prema sudbini srpskog naroda koji živi na ovim prostorima - ističe se u apelu Evropskoj uniji, SAD, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji i Velikoj Britaniji.

Dodaje se da će od njihove odlučnosti zavisiti budućnost ljudi na Kosovu a od brzine njihovog delovanja očuvanje mira na Kosovu.
 

Ostavite komentar