Vesti > Srbija

Situacija na KiM: Promenjen PEČAT Opštine Severna Mitrovica, Srbi u ZVEČANU pratili meč ĐOKOVIĆA

Sedmi je dan krize na severu Kosova i Metohije izazvane upadom Kurtijevih specijalaca u objekte lokalnih samouprava

Izvor: K1info

02/06/2023 > 07:50

podeli vest:

Situacija na KiM: Promenjen PEČAT Opštine Severna Mitrovica, Srbi u ZVEČANU pratili meč ĐOKOVIĆA
Foto: Tanjug/STR


18.00 Promenjen pečat Opštine Severna Mitrovica

Pečat Opštine Severna Mitrovica promenjen je danas, na osnovu odluke albanskog gradonačelnika Erdena Atića, potvrdio je za Tanjug odbornik u toj skupštini Skender Sadiku.

- Opština je do sada imala pečat sa natpisom Administrativna kancelarija Severna Mitrovica, pa sada mislimo da treba da bude Opština Severna Mitrovica - rekao je Skender Sadiku za Tanjug, što podrazumeva i natpis takozvana Republika Kosovo. 

Atić je za gradonačelnika izabran 23. aprila ove godine na izborima koje su Srbi bojkotovali.

16.00 Okupljeni Srbi u Zvečanu navijaju za Đokovića

Srbi okupljeni na mirnom protestu u Zvečanu, trenutno prate uživo meč Novaka Đokovića na Rolan Garosu i navijaju. Novak Đoković je inače počasni građanin opštine Zvečan. 

Podsetimo, srpski teniser je iz Pariza poslao moćnu poruku, kada je, po završetku meča, prišao kameri na kojoj pobednici tradicionalno, na staklenom dodatku, ispisuju poruke, i poručio:

- Kosovo je srce Srbije! Stop nasilju!

13.40 U Gornjem Kuscu skup u znak podrške Srbima sa severa Kosova

Podrška Srbima sa severa Kosova i Metohije stiže i od naroda Kosovskog Pomoravlja. Tako se oko 5.000 Srba okupilo u Gornjem Kuscu, nedaleko od Gnjilana, da podrže svoje sunarodnike.

Kako javlja izveštač Tanjuga, poruke koje oni nose su: "Od Pomoravlja do Leposavića mi smo jedna porodica", "Svi smo mi Radoš i Dušan", "Niste sami, braćo i sestre, izdržite", "Pravda za sve uhapšene Srbe" i "Pomoravlje veruje samo predsedniku Vučiću".

12.30 - Srbi se okupili u centru Gračanice 

Veliki broj ljudi okupio se u centru Gračanice na skupu podrške Srbima sa severa KiM. Okupljeni nose transparente "Gračanica je uz braću i sestre sa severa", "Braćo, i nas bole vaše rane", "Sloboda za Radoša i Dušana", "Srce Gračanice kuca za Srbe sa severa", kao i "Predsedniče Vučiću, čuvaj našu Gračanicu".

Foto: Tanjug/STR

 


10.56 - Na protestu u Zvečanu obratili se radnici opštine, srednje škole i rudnika Trepča

Radnici opštine, srednje škole i flotacije rudnika Trepča iz Leposavića obratili su se danas građanima okupljenim u velikom broju u Zvečanu, na protestu sa zahtevom povlačenja tzv. kosovskih specijalaca i albanskog gradonačelnika iz zgrade opštine. 
Oni su na današnjem protestu ukazali da već nekoliko dana ne mogu da obavljaju svoj posao. 

Foto: Tanjug/STR

 

Đaci osnovnih i srednjih škola ne pohađaju nastavu od ponedeljka, a školska godina se završava za nekoliko dana.

08.41 - Veliki broj građana ispred opštine Zvečan

Ispred opštine Zvečan jutros se okupio veliki broj građana koji i danas mirno protestuju zahtevajući povlačenje tzv. kosovskih specijalaca i albanskog gradonačelnika biranog na bojkotovanim izborima.

KURTI TRAŽI KRAJ PROTESTA i primenu Briselskog sporazuma pre novih izbora, a SRBE NAZIVA "RULJOM"

Nezadovoljni građani su jutros istakli i transparente na kojima piše: "Zašto mi Kurti snajperom nišani dete?", "Mi nismo kriminalci, samo hoćemo slobodu", "Nećete nas oterati iz naše kuće", "Svi smo mi Radoš i Dušan" i "Hoćemo mir, a ne suzavac i šok bombe". 

Foto: Tanjug/STR/bs

 

Građani opštine Zvečan će i danas tokom celog dana mirno protestovati ispred zgrade opštine i činiće to sve dok se njihovi zahtevi za povlačenje specijaca i gradonačelnika ne ispune.

U opštinama Zubin Potok, Zvečan i Leposavić noć je protekla mirno.

 

 

 

07:35 - U Prištini danas vanredna sednica parlamenta o situaciji na severu KiM

Parlament u Prištini održaće danas vanrednu sednicu na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti situacija na severu Kosova i Metohije.

To je za Reporteri potvrdila šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari Lila.

Održavanje vanredne sednice prethodno su zatražile dve opozicione stranke, PDK i LDK, a od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija očekuje se da podnese izveštaj o situaciju na severu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

 

07.25 Šta se dešava na tzv. Kosovu?

Novinarka CNN Bjanka Nobilo, u objavi na Twitteru pod nazivom "Šta se krije iza tenzija između Srbije i Kosova i nasilnih sukoba na Kosovu ove nedelje", pokušala je da objasni genezu tog problema.

 

 

07.20 - Radnici se okupljaju kod Opštine Zvečan i upisuju na spisak

U opštinama Zubin Potok, Zvečan i Leposavić noć je protekla mirno, a od jutros, sedmog dana krize u te tri opštine na severu KiM, građani se ponovo okupljaju zahtevajući povlačenje albanskih gradonačelnika iz zgrada opštine i povlačenje tzv. kosovskih specijalnih jedinica.

Foto: Tanjug/STR/bs

 

Zaposleni privremenog organa opštine Zvečan se i danas upisuju u improvizovani spisak postavljen na stolu ispred ograde koju je postavio Kfor, čiji su pripadnici na prilazu zgradi opštine. Zaposlenima je od prošlog petka zabranjen dolazak na posao u zgradu opštine Zvečan, gde su i dalje specijalne jedinice. Manje grupe građana bile su prisutne i tokom noći u Zvečanu i Leposaviću.

Kfor je i dalje raspoređen na glavnoj raskrsnici u Zvečanu, kao i na ostale četiri tačke kako bi sprečio bilo kakav vid provokacije od strane tzv. kosovskih specijalaca.

Ostavite komentar