Vesti > Srbija

ALBANIAN POST tvrdi: Ovo je predlog Evrope - 8 KORAKA za SMIRIVANJE TENZIJA na KOSOVU

Dokument se navodno zove "Deeskalacija u četiri severne opštine – scenario koraka"

Izvor: K1info/kurir.rs

02/06/2023 > 12:00 >> 14:24

podeli vest:

ALBANIAN POST tvrdi: Ovo je predlog Evrope - 8 KORAKA za SMIRIVANJE TENZIJA na KOSOVU
Foto: Tanjug/STR/bs


Procurio je dokument u kojem je prikazan plan u osam koraka kojim bi trebalo da se dođe do smanjenja tenzija na severu Kosova i Metohije, tvrdi Albanian post.

Dokument se navodno zove "Deeskalacija u četiri severne opštine – scenario koraka", a objavljen je neposredno pošto što su francuski predsednik Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i šef EU diplomatije Žozep Borelj zatražili hitno održavanje novih izbora u četiri opštine na severu Kosova.

Foto: ALBANIAN POST PRINTSCREEN

 

Oni su to učinili posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predstavnicima privremene prištinske vlasti na samitu Evropske političke zajednice koji je održan juče u Kišinjevu.

Objavljena je i fotografija dokumenta, čija verodostojnost još nije potvrđena.

U dokumentu se navodi da EU i zemlje Kvinte (SAD, Nemačka, Francuska, Italija i Velika Britanija) preuzimaju odgovornost za vođenje procesa predviđenog u sledećim koracima:

Kosovo i Srbija ponovo potvrđuju svoju posvećenost sprovođenju Osnovnog sporazuma, sa posebnim osvrtom na članove 1, 3, 7 i 9.

Kosovo povlači svoje snage specijalne policije. Povlačenje prati i vraćanje redovne borbene gotovosti oružanih snaga Srbije.

Redovna policija, uz pomoć Kfora i Euleksa odgovorna je za bezbednost na terenu.

Protesti prestaju, opštine nastavljaju redovan rad i funkcionisanje službi, a opštinske prostorije u četiri severne opštine dostupne su opštinskim službenicima. Izraz "opštinski službenici" odnosi se na kosovske službenike.

Gradonačelnici podnose ostavke sredinom jula 2023, otvarajući put predsednici Osmani da proglasi prevremene opštinske izbore

Izbori će biti održani krajem avgusta ili početkom septembra.

Tačke 3,4,5 i 6 su usklađene sa značajnim napretkom u definisanju samoupravnog okvira za Zajednicu srpskih opština (član 7. Osnovnog sporazuma) i u primeni člana 1. Osnovnog sporazuma kao koraka u dobroj nameri.

Sredina novembra 2023: efektivna primena članova 1, 2, 3, 7 i 9 Osnovnog sporazuma.

Ostavite komentar