Vesti > Srbija

U utorak počinje PRIJAVA za novih 100.000 TURISTIČKIH VAUČERA: Omiljena destinacija - SOKOBANJA

Pravo imaju nezaposleni, penzioneri, lica starija od 65 godina koja nemaju primanja, studenti...

Izvor: K1info/Tanjug

28/05/2023 > 10:44

podeli vest:

U utorak počinje PRIJAVA za novih 100.000 TURISTIČKIH VAUČERA: Omiljena destinacija - SOKOBANJA
Foto: Shutterstock


Državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić rekao je danas da će prijavljivanje za novih 100.000 vaučera za odmor u Srbiji početi u utorak.

Pravo na vaučere imaju nezaposleni, penzioneri, lica starija od 65 godina koja nemaju primanja, studenti, lica koja koriste tuđu negu i pomoć i zaposleni koji imaju plate niže od 70.000 dinara.

- Od utorka ujutru, na svim šalterima Pošte, građani će moći da se prijave. Oni jako dobro znaju proceduru, ovo traje godinama. Sve je ostalo isto kao u prethodnoj raspodeli koja je bila početkom januara - rekao je Kandić za RTS.

On je objasnio da se domaći turisti najčešće odlučuju za Sokobanju, Zlatibor i Vrnjačku banju, dok strani turisti u letnjem periodu prefeririaju gradove, a u zimskom Kopaonik.

- Ove godine je veliki skok broja turista u Sijarinskoj Banji. Tradicionalno su tu Gornja Trepča, Lukovska Banja i Kuršumlijska Banja. Rekorder po broju iskorišćenih vaučera je Sokobanja. Godinama unazad, trećina svih vaučera realizuje se u Sokobanji - istakao je Kandić.

Sve više stranaca u Beogradu

On je rekao da je početka godine do danas zabeležen porast broja noćenja u Srbiji za 17 odsto.

- Kada su u pitanju samo strani gosti, to je i 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu. To je sjajan rezultat - ističe Kandić, i dodaje da turisti dolaze uglavnom iz regiona - iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Bugarske, Crne Gore, Turskske.

Foto: Shutterstock

 

Takođe, on je rekao da su kinesti turisti počeli da se vraćaju u našu zemlju od momenta kada su kovid mere ublažene u Kini. On je istakao da je i devizni priliv za prva tri meseca veći za 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

- Imali smo prošle godine 2,4 milijarde deviznog priliva. Očekujemo da ove godine bude veći. Ako je 2022. bila fantastična, očekujemo da 2023. bude apsolutno rekordna godina kada je u pitanju turizam - rekao je Kadić.

Ostavite komentar