Vesti > Region

Na PRODAJU stotine hotela u Crnoj Gori, problem nije SAMO loš MENADŽMENT

Čak 51 objekat prodaje se u Budvi, dok je u Baru i Ulcinju na prodaju oglašeno 105, odnosno 25 turističkih objekata

Izvor: K1info/Tanjug

21/03/2023 > 18:32

podeli vest:

Na PRODAJU stotine hotela u Crnoj Gori, problem nije SAMO loš MENADŽMENT
Foto: Pixabay.com


Više stotina turističkih objekata, odnosno hotela, apartmana, vila i sličnih objekata širom Crne Gore oglašeno je na prodaju, prema podacima sa sajtova za prodaju nekretnina. 

Ovi podaci zabrinuli su nadležne, s obzirom na to da je turizam glavna privredna grana koja donosi najveće prihode u toj zemlji, preneo je crnogorski Investitor. 

Većina ovih hotela prodaje se na primorju, a njihova cena varira između nekoliko stotina hiljada evra, pa do nekoliko miliona.

- Prema podacima kojim raspolažem, u Crnoj Gori postoji oko 500 hotela i verovatno su neki od ponuđenih hotela na oglasima duplirani. Kod nas dominiraju mali hoteli, i ne čude me ponude za prodaju tih objekata, jer imamo velikih problema već duže vreme sa upravljanjem objektima, koji se iz godine u godinu uvećavaju - rekao je dekan Fakulteta za biznis i turizam u Budvi Rade Ratković.

Kako dekan navodi, već duže od tri decenije, omogućili su gradnju sekundarnog stanovanja, odnosno u turističkoj strukturi zemlje, veliki hoteli čine svega 10 odsto.

- Sve ostalo su takozvani individualni i privatni smeštaj, a najviše je apartmana, odnosno stanova i kuća, što je potpuno pogrešna turistička i urbanistička politika. Dakle, 90 odsto nekvalitetnog smeštaja diktira kvalitet turizma i zato naš turistički proizvod polako gubi kvalitet -  ističe Ratković.

U Herceg Novom čak 45 hotela na prodaju

Kao jedan od gradova u kojem je primetan značajan broj hotelskih kapaciteta koji je na prodaju, ističe se Herceg Novi, gde je 45 hotela na prodaju. 

U Kotoru je oglašeno čak 36 ovakvih objekata, dok je u Tivtu oglašeno 28. 

Čak 51 objekat prodaje se u Budvi, dok je u Baru i Ulcinju na prodaju oglašeno 105, odnosno 25 turističkih objekata. 

Ovo je, čini se, posledica višedecenijskog okretanja primorskog regiona turizmu i porastu gradnje apartmanskih objekata. 

Ratković ističe da zbog svih ovih okolnosti nije ni čudo što se poslodavci odlučuju na prodaju svojih kapaciteta, jer ne mogu da posluju rentabilno.

- Mi smo samo 2021. godine imali oko 50 miliona gubitaka, a to je dovelo do nezadovoljstva radnika, manjih plata, a ni poslodavci im nisu mogli garantovati velike plate, upravo zbog gubitaka - kaže Ratković.

Pored velikog broja oglasa za prodaju, nije optimista da će biti značajnijeg interesovanja za kupovinu tih objekata dodao je on. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar