Vesti > Srbija

SEZONA ZMIJA: Kako izbeći NAPAD i prepoznati ujed OTROVNICE?

Biolog je naglasio da je najbolje uvek sa sobom nositi štap, kada se krećete po mestima, gde je moguće da ima zmija

Izvor: K1info

25/05/2023 > 21:52

podeli vest:

SEZONA ZMIJA: Kako izbeći NAPAD i prepoznati ujed OTROVNICE?
Foto: Unsplash.com

Tokom prolećne sezone, zmije izlaze iz svojih skrovišta, a kako se približava još toplije vreme, možemo očekivati da se one razgmižu po selima, gradovima, prirodi...

Biolog Kristijan Ovari iz Beo Zoo vrta, u emisiji "Mi danas" na televiziji K1, objasnio je kako da se ponašamo, ako dođe do bliskog kontakta sa životinjom koje se većina ljudi plaši i šta da uradimo ukoliko nas ujede zmija otrovnica.

Prema njegovim rečima, ukoliko dođe do ujeda zmije, obavezno je potražite lekarsku negu.

- U zavisnosti gde vas je zmija ujela i kolika ste osoba, zavisi i koliko će taj otrov biti opasan. Ako vas ujede, negde za nogu ili prst, to neće biti tako opasno, a ako vas je ujela za vrat, manje je strašno ukoliko je to muškarac od 80-90 kila, nego dete koje nema ni tridesetak kila. Zato, imate dobrih četiri sata da nađete lekara, koji će vam pomoći da se rešite otrova - rekao je Kristijan Ovari.

On je objasnio i kako da prepoznamo da li nas je ujela zmija otrovnica.

- Poskok je vrlo prepoznatljiv među svim zmijama, zato što ima taj roščić na glavi. Izgleda kao zmija nosorog i ne možete da ga promašite. Šarka je malo više zeznuta, zato što ima tu svoju šaru, koja jako podseća na lažnu šarku, koja je jedna vrsta smukova. Ako stignete da je pogledate malo bolje u oči, otrovnice na glavi imaju tri pločice i gomilu sitne krljušti, a naše neotrovne zmije na glavi imaju devet velikih ploča. Kada jednom vidite otrovnicu, posle je nije teško razlikovati - dodao je Ovari.

Biolog je naglasio da je najbolje uvek sa sobom nositi štap, kada se krećete po mestima, gde je moguće da ima zmija.

- Kada se krećete kroz šumu ili mestima gde možete naići na zmiju, najbolje je generalno nositi štap. Druga stvar, moramo da pazimo gde stajemo, gazimo i sedamo. Mnogo je veća opasnost da ćete stati na isti taj kamen ispod koga živi poskok i izvrnuti zglob. Takođe je opasno da sednete na travu, a da niste pogledali da li ima nešto u njoj. Ne mora samo da bude zmija, nego i neki oštri šiljak, staklo, kamen. Opreznost i obazrivost su najbitnija stvar. Ukoliko šetatate i štapom pomerate stvari oko sebe, sigurno nećete nagaziti - objasnio je on. 

 

Ostavite komentar