Vesti > Svet

KOBRE u PILOTSKOJ kabini: Putnički AVION u Južnoj Africi PRINUDNO sleteo

Piloti jesu obučeni za mnoge nepredviđene situacije, ali ne i za bliski susret sa zmijom otrovnicama u kokpitu

Izvor: K1info/Tanjug

06/04/2023 > 12:36

podeli vest:

KOBRE u PILOTSKOJ kabini: Putnički AVION u Južnoj Africi PRINUDNO sleteo
Foto: Shutterstock


Južnoafrički putnički avion prinudno je sleteo na aerodrom u grad Velkom, nakon što je pilot primetio kako kobra puzi i skriva se ispod njegovog sedišta.

Kako navodi BBC, pilot Rudolf Erazmus nije primetio kobru sve dok se avion kojim je upravljao nije našao na više od tri kilometra visine.

- Da budem iskren, nisam registrovao šta se dešava. Osetio sam nešto hladno kako mi puzi uz košulju na leđima, misleći da nisam dobro zatvorio bocu s vodom i da mi je ona možda kapala na košulju. Kada sam se okrenuo i pogledao naniže, video sam kobru kako gmiže i nestaje ispod sedišta - rekao je Erazmus.

Britanski javni servis navodi da je ujed ''kejp'' kobre smrtonosan, i da može da dovede do smrti za samo 30 minuta.

- Kada sam je ugledao, bio je to trenutak strahopoštovanja. Bio sam toliko uplašen da je zmija možda otišla pozadi i izazvala paniku među putnicima. Obavestio sam ih: "Slušajte, zmija je u avionu, ispod mog sedišta, pa hajde da pokušamo da se spustimo na zemlju što je pre moguće". Mogla se čuti igla kako pada, mislim da su se svi zaledili na minut ili dva - kazao je pilot.

On je dodao su piloti obučeni za mnoge nepredviđene scenarije, ali da to ne uključuje susret sa zmijom otrovnicama u pilotskoj kabini.

Komesar za civilno vazduhoplovstvo Južne Afrike. Popi Kos je naveo da je Erazmus pokazao "sjajnu veštinu koja je spasila živote u avionu", ali je Erazmus istakao da se ne oseća posebnim zbog onoga što je učinio.

- To je malo naduvano. I moji putnici su takođe ostali mirni - rekao je Rudolf Erazmus.

Kako navodi BBC, prisustvo zmije, iako šokantno, nije bilo totalno iznenađenje, jer su dvojica zaposlenih koji rade u Vusterskom avio klubu odakle je avion poleteo, rekli da su ranije primetili zmiju kako se sklonila ispod aviona, kao i da su pokušali da je "uhvate", ali bezuspešno.

Erazmus je rekao da je pokušao da pronađe zmiju pre nego što se ukrcao u avion sa svojim putnicima, i dodao da je nije video, zbog čega su on i putnici pretpostavili da je otpuzala.

 

Ostavite komentar