Vesti > Srbija

VODITE RAČUNA - u maju ZMIJE izlaze iz STANIŠTA: Doktorka SAVETUJE kako da se ZAŠTITITE i prepoznate UJED otrovnice

U ovom periodu je jako bitno biti oprezan, a ako je došlo do ujeda treba brzo reagovati

Izvor: K1info/rts.rs

22/05/2023 > 19:31

podeli vest:

VODITE RAČUNA - u maju ZMIJE izlaze iz STANIŠTA: Doktorka SAVETUJE kako da se ZAŠTITITE i prepoznate UJED otrovnice
Foto: Unsplash.com


U selu Ostrovica kod Niša, 19-godišnju devojku je ujela zmija. kako su rekli lekari niške Hitne pomoći postoji mogućnost da je u pitanju šarka ili poskok, ali to još nje potvrđeno.

Naime, devojka je pokušala rukom da otera zmiju koja joj se motala oko noge, a ona je ujela za prst. Na svu sreću,  nije životno ugrožena, potvrdili su iz UKC Niš, a ostala je na Infektivnoj klinici kako bi lekari pratili njeno zdravstveno stanje.

Zbog ovog slučaja, dr Verica Božić iz niškog Zavoda za urgentnu medicinu je za RTS dala nekoliko dragocenih saveta kako se sačuvati od ujeda zmije, ali i šta je najvažnije učiniti ako nam se to dogodi.

 

Stanje devojke je stabilno i nju su najpre zbrinuli lekari Zavoda za urgentnu medicinu.

- U aprilu i maju, kada zmije izlaze iz svojih staništa, uvek imamo pojedine slučajeve ujeda, tako da je mnogo bitno biti oprezan - rekla je ona.

Ona savetuje nošenje adekvatne obuće, štapa koji bi poslužio u slučaju da je potrebno da se reaguje, i upozorava da zmije ne treba dirati golim rukama, što se desilo u ovom slučaju.

- Zmije se brane, one nas napadaju kada se osete ugroženim - rekla je ona.

Ona je objasnila i kako izgleda kada zmija ujede čoveka i šta treba raditi.

- Nekada postoji samo jak bol, i kreće da otiče ekstremitet gde je ujed izvršen. Najbitnije je da se tada osoba stavi u stanje mirovanja, i mobilisati, ako se radi o ekstremitetu. Ukoliko se radi o glavi, licu ili o ujedu direktno na krvni sud, to su mnogo brže reakcije i tu je potrebno što pre doći do zdravstvene ustanove, ili pozvati Zavod za urgentnu medicinu, našu hitnu pomoć, da intervenišemo u što kraćem roku - rekla je ona.

Foto: Youtube PrintScreen/Animals Geo Wildlife

 

Doktorka je naglasila da ne treba primenjivati neke stare metode kao što su krstasto zarezivanje i isisavanje jer to neće pomoći, kao i da mesto ujeda izgleda drugačije kada je u pitanju otrovnica.

- Kreće da se javlja otok i promena boje kože, to je ono što nam je znak - rekla je ona.

 

 

 

 

Ostavite komentar