Vesti > Srbija

Eskobar poručuje: OBAVEZA Prištine je da formira ZSO, mora BRŽE

Očekuje se da Srbija ispuni priznavanje prištinskih registarskih tablica, ličnih karata i drugih stvari

Izvor: K1info/Tanjug

21/05/2023 > 14:28

podeli vest:

Eskobar poručuje: OBAVEZA Prištine je da formira ZSO, mora BRŽE
Foto: Tanjug/Slobodan Miljevic


Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar ponovio je da je obaveza Prištine da formira Zajednicu srpskih opština i dodao da želi da se procesi iz sporazuma odvijaju što brže.

Istakao je i da postoje elementi koji se očekuju da Srbija ispuni kao što su priznavanje prištinskih registarskih tablica, ličnih karata i drugih stvari. On je ocenio da dijalog Beograda i Prištine predstavlja njihov istorijski razvoj odnosa, dodajući da je dogovor o normalizaciji pod evropskih uslovima ogromno dostignuće.

- Bilo je potrebno mnogo političke hrabrosti i to od predsednika Aleksandra Vučića i premijera (privremenih prištinskih institucija) Aljbina Kurtija da se postigne taj sporazum - rekao je Eskobar i napomenuo da je reč o pravno obavezujućem sporazumu.

Eksobar je podsetio da je i potpredsednik Evropske komisije Žozep Borelj rekao da je taj sporazum legalan i obavezujući u svakom pogledu.

- Sada se postavlja pitanje kako da ga u potpunosti implementiramo, jer će potpuna implementacija pomoći regionu da se isceli od tog zamrznutog konflikta koji nosi najviše podela na Balkanu još od 1999. Optimista sam da ćemo postići rešenje - rekao je Eskobar.

Foto: Printscreen/Instagram/Buducnostsrbijeav

 

Specijalni izaslanik smatra da su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i Kurti u stanju da pokažu političku hrabrost da se učine pravi koraci.

- Želimo da se ovi procesi odvijaju što brže. Ne vidim zašto se ti procesi ne bi mogli završiti do kraja leta - rekao je Eskobar.

 

 

Ostavite komentar