Vesti > Svet

ZNAJTE da smo uz narod SRBIJE: Eskobar se upisao u KNJIGU ŽALOSTI u Vašingtonu

Posle dve velike tragedije u kojima je ubijeno 17 ljudi, zastave su bile spuštene na pola koplja i u našoj ambasadi u SAD

Izvor: K1info/Tanjug

06/05/2023 > 21:23

podeli vest:

ZNAJTE da smo uz narod SRBIJE: Eskobar se upisao u KNJIGU ŽALOSTI u Vašingtonu
Foto: Tanjug/Ambasada Srbije u SAD


Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar upisao se danas u Vašingtonu u knjigu žalosti koja je otvorena u ambasadi Srbije povodom ubistva dece u školi Vladislav Ribnikar, a potom i u dva sela u okolini Mladenovca.

Foto: Tanjug/Ambasada Srbije u SAD

 

- Narodu Srbije, u ime američkog naroda i lično ime, izjavljujem najdublje saučešće na ovaj dan žalosti. Znajte da smo u vašoj tugi uz vas u prijateljstvu. Zauvek vaš prijatelj, Gabrijel Eskobar - napisao je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, rečeno je Tanjugu iz ambasade.

Građani ispred zgrade ambasade donose cveće, pale sveće i ostavljaju igračke.

Povodom dve velike tragedije u kojima je ubijeno 17 ljudi, među kojima je i osmoro đaka iz Osnovne škole "Vladislav Ribnikar", zastave Srbije spuštene su na pola koplja na ambasadi u Vašingtonu, na zgradi Misije u Njujokru kao i konzulatima u Njujorku i Čikagu.

U ambasadi Srbije i konzulatima u Njujorku i Čikagu juče su otvorene knjige žalosti, u koje su se, kako je rečeno Tanjugu u ambasadi, upisali brojni članovi diplomatskog kora, a među prvima ambasdori Hrvatske i Kipra, kao i predstavnici kongresa, akademske i naučne zajednice, dijaspore...

Među onima koji su se juče upisali bio je i kongresmen Erik Svolvel.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

 

Upisali su se i Ambasadori Rumunije, Belorusije, Bugarske, cela diplomatska misija Crne Gore, zamenici ambasadora Ukrajine i Grčke, predstavnici ambasada Rusije, Francuske ...

Knjiga žalosti će u Vašingtonu biti otvorena i u ponedeljak, rečeno je Tanjugu u ambasadi. 

U crkvama SPC širom Sjedinjenih Država, poput Crkve Sv. Luke u Vašingtonu, održani su pomeni za sve žrtve napada u školi Vladislav Ribnikar, dok su u brojnim srpskim svetinjama, kojih je u SAD 136, a planirani su i za sutra. 

Crkva Svetog Nikole u Brukfildu dvadesetak kilometara od centra Čikaga, pozvala je vernike da sutra posle liturgije prisustvju pomenu koji će biti služen za nevino nastradale i spasenje srpskog naroda.

Crkva Svetog Simeona - Šarlot, Severna Karolina, samo je jedna od brojin koja je pozvala sve članove svoje parohije da danas dođu u ckvu da iskažu duboko žaljenje i saučešće u neizmernom bolu svih onih koji su pogođeni do sada nezapamćenom tragedijom, koja je duboko potresla srpski narod.

Takođe, vladika istočno američki Irinej uputio je u sredu poziv svima da u molitvama misle na žrtve tragičnog događaja u školi na Vračaru.

 


 

 

Ostavite komentar