Vesti > Srbija

U Prištini VOJNA VEŽBA "Defender Europe 23": Na otvaranju himne tzv. Kosova i SAD

Ministar odbrane privremenih prištinskih institucija Armend Mehaj poručiuje da je tzv. Kosovo spremno da se pridruži NATO paktu

Izvor: K1info/Tanjug

21/05/2023 > 13:46

podeli vest:

U Prištini VOJNA VEŽBA "Defender Europe 23": Na otvaranju himne tzv. Kosova i SAD
Foto: TANJUG/ DOPISNIK KIM/ bg


Vojna vežba koju predvode Sjedinjene Američke Države, na kojoj će učestvovati oko 7.000 američkih i 17.000 vojnika iz 13 zemalja, počela je danas na Kosovu i Metohiji i trajaće do 2. juna. Prethodno je iz tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga najavljeno da su u okviru vežbe angažovani vojnici iz 25 država. 

Vojna vežba „Branilac 23“, uz predstavljanje 1.300 pripadnika bezbednosnih snaga privremenih prištinskih institucija, koji su se za vežbu pripremali više od godinu dana, kao i naoružanja takozvanog Kosova, otvorena je u centru Prištine, defileom dva puka vojske i naoružanja.  

- Trebalo je više od godinu dana intenzivnih priprema za uspešnu realizaciju ove vežbe, ulaganja u opremu i sisteme naoružanja, investicije u infrastrukturu i mnogo obuke - napisao je ministar odbrane privremenih prištinskih institucija Armend Mehaj, poručivši da je tzv. Kosovo spremno da se pridruži NATO paktu. 

Vojna vežba će se odvijati na vojnom poligonu u okolini Đakovice, na Kosovu i Metohiji, kao i na poligonu Krivolak u Severnoj Makedoniji i na poligonima u Albaniji. 

- U Albaniji počinje zajednička multinacionalna vežba koju predvodi Evropska komanda SAD, gde će biti demonstrirane interaktivne sposobnosti Sjedinjenih Država sa savezničkim i NATO partnerskim vojskama - napisao je na svom Facebook profilu albanski premijer Edi Rama.

Kosovo je bilo učesnik ove vežbe i 2021. godine, ali sa znatno manjim brojem vojnika. 

 

Otvaranju vežbe prisustvuju prištinski zvaničnici kao i predstavnici Nato zemalja, a na glavnom šetalištu je izloženo i naoružanje.  

Himne tzv. Kosova i SAD

Vojna vežba koju predvode Sjedinjene Američke Države, „Defender 23“, otvorena je u Prištini himnom takozvanog Kosova i Sjedinjenih Američkih Država.

Najveću vojnu vežbu na Balkanu, otvorila je predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani.

- Glavni cilj „Defender 2023“ je da demonstrira vojnu i borbenu sposobnost SAD i savezničkih snaga protiv potencijalnih agresora i da uveri evropske saveznike i partnere da je kontinent bezbedan od potencijalnih napada. Ova vežba je istorijska po mnogo čemu, posebno za najnoviju vojsku na evropskom kontinentu, naše bezbednosne snage. 
„Defender 2023“ se poklapa i sa 24. godišnjicom našeg oslobođenja, koja je sveža koliko i sećanje na vojnu intervenciju SAD sa snagama drugih zemalja saveznica NATO-a protiv Miloševićevog genocida nad narodom Kosova
- rekla je ona i dodala:

- Mi smo bili žrtve i Miloševićev režim je bio agresor i naša borba je bila borba za slobodu, to je jedina istina koju ćemo braniti svaki put i svuda. Zato danas, kao što vidimo vojnike FSK postrojene na ovom trgu, želim svima da skrenem pažnju na žrtvu njihovih predaka, kćeri i sinova OVK koji su omogućili našu slobodu, zaštitili i vratili naše dostojanstvo. Oni su oličenje nesebičnosti, požrtvovanja i hrabrosti.

Prisutnima su se obratili i premijer Aljbin Kurti, kao i ministar odbrane4a, Arben Mehaj. Ceremoniji je prisustvovao i američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer.  

 


 

Ostavite komentar