Vesti > Srbija

Posedovanje ORUŽJA nije ljudsko pravo, država IMA MONOPOL nad SILOM: Razoružavanje kvalitetna akcija MUP

On smatra da ako neko odluči da oduzme život, to će učiniti kakva god da je kazna zaprećena, smatra pravnik Milan Antonijević

Izvor: K1info/Tanjug

14/05/2023 > 17:03

podeli vest:

Posedovanje ORUŽJA nije ljudsko pravo, država IMA MONOPOL nad SILOM: Razoružavanje kvalitetna akcija MUP
Foto: Tanjug/OMK Mup Republike Srbije


Pravnik Milan Antonijević ocenio je danas da je akcija predaje oružja koju je MUP pokrenuo posle dve masovna ubistva kvalitetna, kao i da posedovanje oružja ne postoji kao ljudsko pravo, pošto država ima "monopol nad silom".

- Ovde govorimo o tome da država ima monopol sile, i da vas ona mora zaštiti od svega što vam preti. Oružje nije nešto što se u Srbiji može upotrebiti na takav način. Potpuno su drugačije odluke za nošenje i posedovanje oružja - rekao je Antonijević.

Foto: European Western Balkans

 

Kako je objasnio, "imate ljude koji su svesni svojih postupaka", te da je potrebno apelovati da oni vrate oružje pre nego dođu u situaciju da počine krivično delo.

Antonijević je rekao za Tanjug da, ako ljudi koji nemaju sklonost ka nasilju vrate oružje, "ništa nismo uradili", kao i da ovo nije razoružavanje onih koji nikad ništa ne bi počinili.

On je govorio o ljudskim pravima, a posebno je istakao ljudsko pravo na život o kome, kako kaže, "treba govoriti u ovim vremenima".

- U ovom vremenima treba govoriti o osnovnom ljudskom pravu na život. Cela ova situacija govori o tome da moramo da govorimo o tome šta su to ljudska prava, i kako se odnositi u ovakvim situacijama. Ljudska prava su u proteklim decenijama proglašena za ružnu reč, i vodila se kampanja protiv toga - rekao je Antonijević.

Na nama je, objasnio je, da se svakoga dana borimo da naši građani saznaju šta su ljudska prava i kako se štite, kao i koje su obaveze države.

On je komentarisao slučajeve poslednjih ubistava u Srbiji i rekao da pravni okvir važi i za Osnovnu školu "Vladislav Ribnikar" i za ono što se dogodilo u Mladenovcu, i da je on jasan.

- U onom trenutku kada neko počini krivično delo, samo ti zakoni važe za njega. Vođenje kampanje o vraćanju smrtne kazne neće uticati na predmete o kojima govorimo. Svi odgovaraju po zakonima koji su važili u trenutku kada su odlučili da nekom oduzmu život - objasnio je Antonijević.

Antonijević je objasnio da je starosna granica za uspostavljanje odgovornosti "postavljena tamo gde je rekla medicina". 

- Javnost treba da gleda na ovoj slučaj kao na nešto što se desilo, i da traži uzroke koji su doveli do toga. Ne treba da tražimo osvetu - objasnio je Antonijević.

On smatra da ako neko odluči da oduzme život, to će učiniti kakva god da je kazna zaprećena.

- Jedino što je značajno za većinu populacije je izvesnost kažnjavanja. Kada izvršite krivično delo, znate da ćete u jednom kratkom i fer postupku imati kaznu koja je primerena tom postupku - rekao je on.

Takođe, Antonijević je dodao da se ne može deset puta dobijati blaga kazna, te da to znači da sistem nekom gleda kroz prste.

 

 

 

Ostavite komentar