Vesti > Region

Posle TRAGEDIJA u Srbiji, građani CRNE GORE vraćaju ORUŽJE kao nikada do sada

Policijski službenik će po pozivu preuzeti oružje na mestu gde se ono nalazi i građaninu izdati potvrdu

Autor: K1info/rtcg.me

11/05/2023 > 22:37

podeli vest:

Posle TRAGEDIJA u Srbiji, građani CRNE GORE vraćaju ORUŽJE kao nikada do sada
Foto: Youtube PrintScreen/Insajder


Za pet dana crnogorski građani vratili su stotinak komada oružja, rekao je za TVCG ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić.

Ministar je istakao da je odziv građana, posle dešavanja u Srbiji, mnogo veći nego ranije.

- Za samo poslednjih nekoliko dana imamo više vraćenog oružja nego u prethodnih godinu dana. Ono je u 2020. godini i 2021. iznosilo po pedesetak komada oružja godišnje, dok u ovoj godini imamo oko 180 vraćenih komada oružja, a od 8. maja imamo oko 100 vraćenih komada oružja - naveo je Adžić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova - Uprava policije, podsetilo je građane na akciju "Poštuj život - vrati oružje", i apelovalo da svaki građanin, shodno Zakonu o oružju, može bez bilo kakvih pravnih posledica nesmetano i dobrovoljno policiji predati vatreno oružje bez obzira na to da li ga poseduje u ilegalnom ili legalnom vlasništvu i nezavisno o kojoj kategoriji vatrenog oružja je reč.

- Način na koji građanin može da preda oružje je veoma jednostavan, a to je pozivom na broj 122, posle čega će policijski službenik preuzeti oružje na mestu gde se ono nalazi i građaninu izdati potvrdu o preuzetom vatrenom oružju - navodi se u saopštenju Uprave policije.

Istovremeno je ukazano i na odredbe Zakona o oružju kojim se u članu 33 propisuje, da je zabranjeno nošenje oružja na javnom mestu, da su svi dužni da se pridržavaju pravila javno istaknutih zabrana o unošenju oružja u određene prostore ili prostorije kao i da se ne sme na javnom mestu oružje učiniti vidljivim drugim licima, niti se sme nositi na način koji ih uznemirava.

 

Ostavite komentar