Vesti > Srbija

Svašta UME pančevački Tesla: Napravio REPLIKU Vordenklifskog tornja, pa i uređaj za LENJA creva

Ovaj zanatlija je veliki poštovalac lika i dela velikog srpskog naučnika i svaki dan mu pali sveću

Izvor: K1info/RINA

12/03/2023 > 20:12

podeli vest:

Svašta UME pančevački Tesla: Napravio REPLIKU Vordenklifskog tornja, pa i uređaj za LENJA creva
Foto: RINA


Usred Pančeva nikao je Vordenklifski toranj, ventilator bez propelera, ali i jedna čudna platforma koja lenja creva pretvara u "prometnu magistralu", a sve zahvaljujući jednom neobičnom bravaru.

Slobodan Milevski iz Jabuke, duže od tri decenije fasciniran je Nikolom Teslom i proučava njegov lik i delo.

- Proučavam život i delo Nikole Tesle čitavih 36 godina i sve znam o njemu od rođenja do smrti. Od jutra do sutra živim sa njim, on mi je uzor, bio je čudo od naučnika, drugačiji od ostalih - rekao je Slobodan, koji je svima poznat po nadimku Bode.

- Ja sam napravio njegov toranj skoro pa u originalu, to je njegovo najveće delo. Maketa je visine dva metra i procenjen je na 2.000 evra. Uradio sam grafički prikaz i 2017. napravio. Njegov toranj nikada nije završen ali ja sam napravio maketu da se vidi kako bi to izgledalo - rekao je on.

Ovaj domišljati Pančevac mesecima je radio na svojoj maketi koja na prvi pogled izgleda jednostavno a ustvari je jako zahtevna.

- Kalupi su od cerezita, uklapaju se u dimenzije pa sam ih uz mnogo muke sklapao i namučio se dok nisam sve uradio kako sam i zamislio, trebalo mi je više od godinu dana da završim - rekao je on.

- Ima 18 reda, 680 polusvera zalepljenih, koje štite da se ne polomi, kondezarori su u obliku tegle. Da je to njegovo delo zaživelo sve bi sada bilo u tome od interneta do društvenih mreža - rekao je Bode.

Toranj nije jedino njegovo delo koje se nalazi u maloj radionici, napravio je i ventilator bez propelera a uz pomoć jedne njegove ideje mnogi su se zauvek rešili problema sa lenjim crevima.

- Ovo je za lečenje creva efikasno 100 odsto i doktorka je dolazila, žena od struke. Ko nema redovnu stolicu dođe ovde i nema problema, stane na platformu. Bez kompresora ne može da radi, oscilator je brzine klipa oko 240 puta u sekundi i vibracija - rekao je Bode.

- Osećaj kao da čovek leti i ko god je stao kaže da može da pešači koliko hoće. Ja nikada nisam bio bolestan, ne znam gde je doktor niti idem tamo u apoteku takođe i nemam nikakvih problema - rekao je on.

Slike njegovog idola i patenti, stoje uramljeni na zidu porodične kuće i možda je Bode jedini koji svakoga dana pominje ovog naučnika i pali mu sveću.

 

 

Ostavite komentar