Vesti > Srbija

A od UNICEFA - 100.000 dinara: Mlade NOVOPAZARKE briljiraju u borbi za ČISTIJU ŽIVOTNU sredinu

Pet mladih kreativnih devojaka iz Novog Pazara došle su do odličnog rešenja da ukažu na važnost ekologije i životne sredine

Izvor: K1info/RINA

11/03/2023 > 23:02

podeli vest:

A od UNICEFA - 100.000 dinara: Mlade NOVOPAZARKE briljiraju u borbi za ČISTIJU ŽIVOTNU sredinu
Foto: RINA


Posledica industije, saobraćaja, sagorevanja fosilnih goriva jeste zagađenje vazduha koje već dugi niz godina stvara problem u celom svetu. A Srbija ne zaostaje ni malo. Zagađenost vazduha u Novom Pazaru jedan je od većih problema u poslednje vreme.

A kako bi se u budućnosti bar malo promenila ova loša slika, pokušaće da doprinese i pet mladih devojaka iz Raške koje su došle na ideju da odrade Eko bojanke, kako bi i njamlađi postali svesni šta je aerozagađanje.

Ali, i da je neophodno da tokom odrastanja steknu ekološku svest kako bi u godinama koje dolaze svet u kom živimo bio lepše mesto za život.

- Projekat Eko bojanki predstavile smo na programu koji je organizovao UNICEF, koji će našu ideju podržati sa početnim grantom od 100.000 dinara - rekla je za Neira Hadžalić, jedna od članica tima koji čini ukupno pet devojaka.

- Ono što nas je pokrenulo jeste misao da je neophodno i najmlađe upoznati koliko je bitna zaštita životne sredine, a da će njima to najzanimljije biti kroz određeni vid igre. Cilj nam je da Eko bojanke podelimo u što većem broju vrtića i škola - rekla je ona.

Za realizaciju projekta imaju tri meseca, a planiraju da bojanke podele u tri kategorije, za decu od tri do šest godina, od sedam do 10 i od 11 do 15 godina.

- Najmlađi će moći samo da boje, a stariji i da pročitaju određene propratne tekstove o značaju životne sredine i čistog vazduha, a oni najstariji biće podstaknuti da napišu neku pesmu ili priču isto vezano za tu tematiku. Najbolji radovi biće nagrađeni - rekla je Neira.

Osim nje, ovaj perspektivni tim čine još Mejrema Nicević, Hena Bošnjak, Sara Hasanović i Nizama Bronja. Od 52 mladih ljudi iz Nove Varoši, Raške, Prijepolja, Priboja, Kraljeva i Trstenika, upravo su one u pet odabranih timova kojima će biti dodeljena sredstva UNICEFA za realizaciju projekta.

 

 

 

Ostavite komentar