Vesti > Srbija

Đaci iz Požege orezivali ČUDOTVORNU LOZU NA HILANDARU, na SVETOJ GORI stekli i vredno ŽIVOTNO ISKUSTVO

Poljoprivredna škola "Ljubo Mićić" Požega, jedina je u Srbija, koja svojim učenicima realizuje deo profesionalne prakse na imanju manastira

Izvor: K1info/RINA

26/02/2023 > 21:31

podeli vest:

Đaci iz Požege orezivali ČUDOTVORNU LOZU NA HILANDARU, na SVETOJ GORI stekli i vredno ŽIVOTNO ISKUSTVO
Foto: RINA.rs


Poljoprivredna škola "Ljubo Mićić" Požega, jedina je u Srbija, koja svojim učenicima realizuje deo profesionalne prakse na imanju manastira Hilandar na Svetoj Gori.

Đaci iz ove škole do sada su odradili veliki broj upravo tih praktičnih časova na mnogim lokacijama, ali oni realzovani u Grčkoj ostaće im u posebnom sećanju.

Foto: RINA.rs

 

Ovog februara grupa od 11 učenika ove srednje škole, predvođena profesorom Milovanom Vuksanovćem, boravila je u radnoj poseti Svetoj Gori, a u sklopu stručne prakse iz voćarstva učestovali su u orezivanju vinograda i maslina na imanju manastira Hilandar.

Tokom stručnog školovanja najvažnija je praksa i to najbolje znaju učenici Poljoprivredne škole iz Požege.

- Na put su krenuli na poziv iz manastira, a uz podršku Opštine Požega. Učenici su pored rada u voćnjaku svakodnevno učestvovala i u bogosluženjima. Vratili su se puni uspomena i jednoglasni da je u pitanju jedinstveno iskustvo - kaže za novinar Rade Marković koji je sa njima boravio na Atosu.

Saradnja Poljoprivredne škole i manastira Hilandar biće nastavljena, a možda i intenzivirana, a na ovaj način, učenici su imali priliku da se upoznaju sa vinogradarstvom iz sasvim nekog novog ugla.

Inače Poljoprivredna škola “Ljubo Mićić” sa domom učenika u Požegi je prva škola koja je tako počela i za sada jedina škola koja to radi. Još veći kuriozitet je da su oni prvih 4 godina slali pismo zamolnicu da dođu tamo, da odrade praksu i da nešto pomognu.

Foto: RINA.rs

 

Sada Škola više ne zove, nego manastir upućuje poziv da dođu učenici i profesori da odrade stručnu praksu.

- Oni sad računaju na nas, jer su to desetine hektara koje treba orezati, treba zategnuti žicu, okopati. Sad, na primer, na rastanku su nam rekli da ako bude rodna ova godina kao što očekuju, da će imati problem u berbi. Pitali su da li postoji šansa da se organizuje dolazak i u periodu avgust-septembar,a iskreno se nadam da će se steći uslovi da i tada učenici otputuju i pomognu u berbi - dodaje Rade Marković.

 

 

 

Ostavite komentar