Vesti > Srbija

Kako su HULIGANI napali Srbe: Iz FK ZVEZDARA izneli detalje o TERORU u Sarajevu

Sport treba depolitizovati koliko je moguće, ali to za sada nije realno

Autor: K1info/Pink

16/01/2023 > 16:51

podeli vest:

Kako su HULIGANI napali Srbe: Iz FK ZVEZDARA izneli detalje o TERORU u Sarajevu
Foto: Printscreen/TV Pink


Region dva dana bruji o napadu huligana u Sarajevu na Srbe tokom dečjeg međunarodnog fudbalskog turnira i otkriću kako male Splićane, starosti 10-ak godina, u Hrvatskoj vaspitavaju u ustaškom maniru - da viču "Ubij Srbina".

Da podsetimo, na Ilidži su u subotu napadnuti roditelji mladih fudbalera FK Zvezdara iz Beogada, a tom prilikom je i uboden nožem otac jednog od mališana, čemu je prethodilo divljačko ponašanje malih ustaša tokom fudbalske utakmice.

Epilog svega je - ranjeni čovek je dobro, deca su dobro i osvojila su dva trofeja, policija u Kantonu Sarajevo je uhapsila 10 osumnjičenih osoba za napad, a klub iz Splita sa ustašama u najavi je "proteran" sa turnira i na njemu (valjda) više neće moći da učestvuje.

Gradonačelnica Sarajeva osudila je vandalski čin i pozdravila odluku Beograđanina da ne odustanu od takmičenja, a sada se oglasio i sekretar FK Zvezdara Ivan Stojimirović koji je izneo detalje ovog nemilog događaja.

Kako Stojimirović objašnjava, njihov klub uvek na svojim utakmicama nosi klubsku zastavu na kojoj nema nikakvih obeležja sem Srbije na ćirilici i grba FK Zvezdare.

Do incidenta je došlo u povratku sa utakmice, kada je grupa roditelja koja se vraćala napadnuta od pet, šest momaka koji su bili maksirani u nameri da, kako Stojimirović tvrdi, uzmu tu zastavu.

- To se desilo veoma brzo, desetak-petnaestak sekundi, posle toga je odmah pojačano obezbeđenje u hotelu, i do kraja turnira je bila prisutna policija - rekao je Stojimirović za Pink.

Kako je naveo, deca su otišla malo ranije u svoje sobe sa trenerima i nisu prisustvovala tom događaju. Sekretar FK Zvezdara ističe da im je ovo treći, četvrti put da su na ovom turniru i da do sada nikada nisu imali nikakvih problema. Nakon nemilog događaja, iste te večeri, Stojimirović kaže da su kod njih došli konzul Srbije, gradonačelnica Sarajeva, ministar sporta i policije kako bi ponudili zaštitu, podršku i pomoć bilo koje vrste.

"Ubij, Srbina" se vežba u Hrvatskoj

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je za Pink da nikada do sada u Srbiji nisu čuli navijačke pokliče da se ubije Bošnjak, Hrvat ili bilo koji pripadnik drugog naroda, dodajući da ako mi to ne radimo na znači i da drugi to ne rade.

- Širi kontekst koji zahteva da se sagleda ova situacija je taj da su ova deca, koja su navijala "Ubij, ubij, ubij Srbina", to negde uvežbala i da to negde rade nekažnjeno u Republici Hrvatskoj u gradovima gde su Srbi proterani i gde Srba nema i da je to deo opšte nekulture. Budući da se to ne sankcioniše, to je steklo pravo građanstva i postalo normalno i toj deci je, nažalost, to normalno i zato su se oni tako u Sarajevu ponašali - kaže Stevandić.

Foto: Tanjug/Srna/Borislav Zdrinja

Nenad Stevandić

On ističe i da se našim ćutanjem ništa ne rešava.

- Napasti decu ili roditelje koji su došli da igraju fudbal govori o ukorenjenoj netrpeljivosti i mi to nećemo sigurno da sprečimo svojim ćutanjem ili da se ne uvredi sekretar hvaljenjem gradonačelnice, koja se oglasila time da su napadnuti gosti, izbegavajući da kaže da su napadnuti Srbi - kaže Stevandić i dodaje da moramo mnogo ozbiljnije da reagujemo kada su u pitanju ovakvi događaji.

Kako je rekao, oni su radili preskliping i videli da se nije baš neki veliki broj javnih ličnosti u Sarajevu oglasio povodom toga.

Da li je prste umešala i SDA?

Oglasio se i istoričar Aleksandar Raković i izjavio da za one koji prate prilike u Bosni i Hercegovini i bivšoj Jugoslaviji ovakva dešavanja nisu neočekivana.

Foto: Medija centar Beograd

Aleksandar Raković

- Sport treba depolitizovati koliko je moguće, ali to nije za sada moguće. Inspiracija koju su ovi huligani dobili može biti nađena kako u onom događaju sa badnje večeri na Kosovu i Metohiji, kada je albanski terorista pucao u srpsku decu, a može biti nađena i u tendecioznoj inscenaciji jer SDA odlazi sa vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine i iz zajedničkih organa, i tamo je jako prisutna nervoza koja se pokazala i tokom i pre Dana Republike Srpske - rekao je Raković za Pink, dodavši da su oni širili netrpeljivost prema srpskom narodu do užarene mere.

Istoričar je naveo i da je stvorena jedna užarena atmosfera, koja je iskalirala na ovaj način koji je bio u Sarajevu. Raković je zato savetovao klubovima koji idu na takmičenja koja se organizuju u Bosni i Hercegovini da se uvek pre toga raspitaju kod lokalnih Srba kakve su tamo prilike.

 

Ostavite komentar