Vesti > Srbija

Prosvetni radnici traže STATUS SLUŽBENOG LICA: Revolt u srpskim školama posle NAPADA NA NASTAVNICU u Trsteniku

Decenijama ponižavana, demotivisana, sramoćena, žrtvovana, srpska rosveta je od najomiljenije postala jedna od najomraženijih profesija

Izvor: K1info

17/11/2022 > 13:41

podeli vest:

Prosvetni radnici traže STATUS SLUŽBENOG LICA: Revolt u srpskim školama posle NAPADA NA NASTAVNICU u Trsteniku
Foto: Twitter screenshot


Društvenim mrežama kruži snimak na kom se vidi kako učenici jedne srednje škole u Srbiji maltretiraju profesorku. Incident nasilja nad profesorkom se dogodio pre nekoliko dana. Direktor škole je rekao da su pokrenute sve disciplinkse mere protiv učenika koji su učestvovali, snimali i delili snimak po društvenim mrežema.

Decenijama ponižavana, demotivisana, sramoćena, žrtvovana, srpska prosveta je od najomiljenije postala jedna od najomraženijih profesija od koje mladi beže glavom bez obzira, upozorava u saopštenju Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS).

"Uprkos svim apelima i analizama da nepoštovanje učitelja u svim nivoima obrazovanja vodi gaženju tradicije, a pre svega porodičnih vrednosti, došli smo do toga da se svakodnevno suočavamo sa gnusnim scenama nasilja. One nisu samo verbalne, jer smo kao društvo već prihvatili ružne reči i vređanje, kao način komunikacije, sada su pesnice postale jedini jezik. Poput profesorke u Mladenovcu, pre nekoliko godina ili koleginice u Trsteniku ovih dana, slavimo nasilje i nasilnike. Naša deca dobijaju jasnu poruku da im se ništa neće desiti osim slave na društvenim mrežama, a naši nastavnici se boje za zdravlje i život", piše u saopštenju Unije sindikata.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije je, kako dalje navode u saopštenju, više puta tražila promene obrazovnih zakona i pravilnika; insistirala da se problemi ne razvodnjavaju, nego rešavaju; predlagala, čak i vodila veliku akciju: "Stop nasilju u školama".

"Objašnjavamo da pogubno ponašanje omladine kako prema vršnjacima, nastavnicima, podrazumevamo i nastavnika prema učenicima, vodi u zajedničku propast. Po svemu što nam se dešava, izgleda da je školama kakve poznajemo, kraj blizu.

Stoga, insistiramo na statusu službenog lica i hitnoj promeni zakonskih regulativa. Od novog/starog ministra prosvete tražimo da shvati ozbiljnost situacije, a od Vlade Republike Srbije da se trgne iz sna u kome je sve bitnije od obrazovanja", piše u saopštenju.

 

Ostavite komentar