Vesti > Srbija

Promena ŠKOLSKOG KALENDARA? Zbog uštede energije ZIMSKI RASPUST će možda BITI DUŽI

Forum gimnazija traži da se zimski raspust u januaru produži, a savetuju i skraćenje časova za pet, odnosno 15 minuta u najhladnijim danima

Autor: K1info/Tanjug

20/09/2022 > 12:18

podeli vest:

Promena ŠKOLSKOG KALENDARA? Zbog uštede energije ZIMSKI RASPUST će možda BITI DUŽI
Foto: ministarstvo prosvete


Forum beogradskih gimnazija uputilo je predlog Ministarstvu prosvete da srednjoškolci imaju duži zimski raspust od predviđenog, uzimajući u obzir najavljivanu tešku energetsku situaciju.

Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija rekao je da je pitanje organizacije i preraspodele dana i upitao zašto je uskršnji raspust produžen za sedam dana, kada će, dodaje, biti lepše vreme.

- Zašto je ove godine zimski raspust srednjoškolcima skraćen, logicno je da on bude duži, a da prolećni ne traje toliko, devet dana traje i ta nedelja od zimskog raspusta prebačena je na uskršnji - rekao je Markov.

On je precizirao da je planirano da zimski raspust traje od 30. decembra do 13. januara i dodao da je Ministarstvo odgovorilo da postoji mogućnost pomeranja kalendara, ali da će se pratiti situacija.

Iz foruma još savetuju i skraćenje časova za pet, odnosno 15 minuta u najhladnijim danima.

U Ministarstvu prosvete potvrdili su za Telegraf da su na inicijativu i zahtev ministarstva nadležnog za pitanje energetike, uputili školama preporuke i mere za uštedu električne energije.

- Preporuke i mere propisalo je Ministarstvo rudarstva i energetike za sva javna preduzeća, javne ustanove (u koje spadaju i ustanove obrazovanje), organe i organizacije Republike Srbije, autonomne pokrajine, privredu, jedinice lokalne samouprave. Reč je o opštim preporukama za uštedu električne energije u narednom periodu. Škole će postupiti po dopisu, sagledati svoje mogućnosti i obavestiti Ministarstvo rudarstva i energetike - odgovaraju u Ministarstvu prosvete i ne poriču da je moguća i izmena školskog kalendara.

Situaciju će pratiti i u skladu sa njom će doneti mere, ističu u Ministarstvu prosvete.

 

 

 

Ostavite komentar