Vesti > Srbija

Šta će SRBIJA DA URADI ako Kurtijevi specijalci KRENU NA BARIKADE?

Nije vreme za junačenje, nama treba mudrost, rekao je ministar odbrane Miloš Vučević

Izvor: K1info

22/12/2022 > 13:16

podeli vest:

Šta će SRBIJA DA URADI ako Kurtijevi specijalci KRENU NA BARIKADE?
Foto: Tanjug/AP/Bojan Slavković


Na ivici smo oružanih sukoba zbog jednostranih poteza Prištine. Šta će Beograd uraditi ako odgovor KFOR-a o povratku vojske i policije na sever pokrajine bude negativan i koji će potez povući ako kosovski specijalci krenu na barikade otkrio je u "Uranku" na K1 televiziji ministar odbrane Republike Srbije Miloš Vučević.

Vučević je rekao da je dovoljna jedna šibica da zapali Kosovo i Metohiju, međutim, Aljbin Kurti, premijer takozvane države Kosovo, rekao je da će se barikade uklanjati i po cenu da bude ljudskih žrtava. 

- To što najavljuje Kurti bi mogla da bude eksplozija, a ne samo šibica. Po mom mišljenju to je sulud potez, potez koji nas vodi u potpunu eskalaciju, a ne smirivanje situacije na terenu. Takav scenario bi doveo do katastrofalnih posledica. Ali kada imate posla sa čovekom koji je rekao da je spreman da plati tu cenu u ljudskim životima, on i računa na ljudske žrtve kako bi postigao neke političke ciljeve. Ne možete da ostanete nezabrinuti ili da kažete da je to neka politička igrarija. To su ciljevi Aljbina Kurtija, a naši ciljevi su da sačuvamo mir i naš narod na Kosovu i Metohiji. Naš cilj je da zamolimo Srbe na Kosovu i Metohiji da svoja ljudska prava i slobode štite i ostvaruju na miran i demokratski način, pre svega izbegavajući da se sukobljavaju u bilo kom vidu sa Euleksom i KFOR-om jer nam ne treba taj scenario iz devedesetih godina. Čini mi se da je on zapisan, ali nije izvađen iz fioke, a opet da mi uđemo u taj narativ da smo “loši momci” koji kvare priču i koji posle toga moraju biti kažnjeni. 

Ministar odbrane je rekao da smo mi u svim situacijama dobri momci.

- Mislim da danas Srbija ima svakako bolju poziciju nego devedesetih godina. To vidim i osetim u svakodnevnoj komunikaciji. Stiče se utisak da bi mnogi voleli da vide Srbiju kao partnera u smislu velikih strateških i geopolitičkih igara. Kada je reč o Kosovu i Metohiji, naš interes je vraćanje u formu političkog dijaloga. Da li on ide brzo, da li će da dovede do konačnog rešenja, da li je mučno... Jeste i mučno i niko ne zna koliko to treba da traje, ali kao što je rekao predsednik Srbije: “Bolje i 1.000 dana da se tamo sedi nego da se jedan dan ratuje. Bolje 1.000 sati za pregovaračkim stolom nego jedan minut u rovu” – rekao je Vučević u emisiji “Uranak” na K1 televiziji.

Da li će Kurti poslati specijalce na barikade?

Miloš Vučević je dao svoje mišljenje o tome da li Kurti sme da pošalje specijalce na barikade i da li bi mu to Zapad dozvolio.

- Videli smo da je njemu dozvoljeno sve što ne bi smelo da mu bude dozvoljeno. On ide korak po korak i pomera te barijere. Ne mora da formira Zajednicu srpskih opština, može da smeni komandira policije regiona Sever, može da ulazi sa policijom na sever, može da ulazi sa ROSU na sever KiM, može da pravi baze na severu u četiri opštine... Oni sprovode transformaciju kosovskih snaga bezbednosti u kosovske oružane snage, u procesu su pravljenja vojske na Kosovu, u svojoj vladi imaju Ministarstvo odbrane kao i Republika Srbija. Kurti ima čitav niz procesa kojima razgrađuje sve ono što je ranije dogovoreno. U tom smislu ne verujem da on ima zabranu da ne sme da dira barikade – kaže ministar. 

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane i vojska Srbije

 

Koje su opcije Beograda?

Miloš Vučević je otkrio da Srbija ima razrađene pozicije i delovanje u različitim momentima. 

- Ludački je ako neko misli da će 25. decembra krenuti juriš na barikade. Imamo odgovor ako krene progon Srba, ubijanje i maltretiranje. Ne bih voleo da vidim taj scenario. Niko racionalan ne bi voleo da vidi taj scenario, kao ni međunarodna zajednica, a njima je jasno da smo mi na tako nešto spremni. Vojska će sprovesti sve naredbe predsednika Republike Srbije i postoje crvene linije za našu državu, a to je da se neće ponoviti “Oluja”, “Bljesak” i mart 2004. godine. Ako neko misli da ćemo na Jarinju i Brnjaku čekati kolone izbeglica na traktorima i kamionima to je nemoguće. Svi moramo da znamo da je to scenario koji niko ne bi voleo da vidi i koji vodi u potpunu eskalaciju. Zahvalan sam našim momcima i devojkama iz Vojske Srbije, oni su i danas na terenu po svim vremenskim uslovima. Tu se nalaze i pripadnici MUP-a i svi su spremni da čuvaju ovu državu i da je brane po svaku cenu. Nadam se da idemo u pravcu političkog razgovora, ali za razgovor je potrebno imati dve strane. Malu nadu optimizma mi daje činjenica da NATO pakt ne želi sukobe kao i visoki predstavnici zapadnih sila, pre svega SAD koji nisu zainteresovani za eskalaciju na Kosovu - rekao je Vučević u emisiji “Uranak” na K1 televiziji.

On je otkrio da li Srbija ima neke obaveštajne podatke o Kurtijevim namerama.

- Mi smo na ivici i oni pokušavaju da nas gurnu, da mi napravimo taj prvi korak. Zato je važno da se racionalno postupa i pristupa. Žele da mi ispadnemo mali agresori, mali Rusi, da je Vučić Putin... Kurti voli za vreme praznika da pravi zamešateljstvo i da vuče ludačke poteze. Možda ne povuče preterano velike poteze, ali dovoljno da digne tenzije. Niko ne može da isključi nijedan scenario. 

Ministar odbrane se osvrnuo i na najveći protest Srba koji se održava u Rudaru.

- Verujem da će sve proći mirno. Bio je skup i u Kosovskoj Mitrovici i sve je prošlo mirno. Verujem da će Srbi u Rudaru organizovati protest na jedan miran i demokratski način. Nije lako “kontrolisati” ni srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji. Oni su uplašeni, ugroženi, zabrinuti, sigurno im je dosta svega, 23 godine to traje. Pitao sam članove NATO-a gde je gospodin Pantić, nema odgovora, neće da kažu gde je. Oni se plaše da bi srpska zajednica to iskoristila za napad. Pretpostavka je da je on u nekoj od baza na severu Kosova. KFOR ne želi sukobe i pokušava da kontroliše situaciju koja je veoma izazovna, ali to jeste njihov zadatak - da garantuju sigurnost i bezbednost za sve građane. Takođe KFOR je tu da ne dozvoli Kurtiju da krene u neku egzibiciju i avanturu sa uklanjanjem barikada. Mislim da KFOR ima dovoljno instrumenata i snage da spreči Kurtija. Ako KFOR ne zaustavi Kurtija u uklanjanju barikada to je scenario u kojem u pogrešnom pravcu idemo svi zajedno – kazao je Vučević.

Odnos zapadnih sila prema Srbiji

Vučević je istakao da Srbi računaju na savest, svest i interes zapadnih sila.

- Nije im u interesu da imaju novi sukob u Evropi i nova žarišta. Tu su argumenti koji nam ulivaju nadu da ovo može da se vrati u politički dijalog. Ne znam kome bi odgovarao sukob, a i nemamo kud. Mi nismo agresivni i sve naše izjave su smirene. Naše izjave i izjave predstavnika naše države verovatno iritiraju deo našeg stanovništva koje očekuje da su naše izjave mnogo zvučnije, emotivnije, bar hrabrije u tom emotivnom narativu, ali nije vreme za junačenje, nama treba mudrost. Kada bi se vodili emocijama teško da bi iko to mogao da zaustavi i da ne krene to u nekom drugom pravcu. Nije momenat za emotivno razmišljanje. Ne stidimo se svojih emocija, nisam čovek koji misli da treba potiskivati emocije, ali nama je potreban racionalan pristup zbog interesa države Srbije i njenih građana – rekao je Vučević.

Vučević je otkrio i šta bi se desilo ako, iako očekujemo negativan odgovor, dobili pozitivan odgovor od KFOR-a na zahtev o povratku naše vojske i policije na KiM.

- Vojska i policija Srbije bi bila spremne da odmah pristupe izvršenju tog zadatka. To vam garantujem. Vojska ima razrađen scenario. Motivisanost tih ljudi koji bi otišli na KiM je apsolutno neupitna. Ako KFOR odbije zahtev države Srbije moraće da potvrdi da ima dovoljno potencijala, ljudskog i u vojnoj opremi, da obezbeđuje i čuva mir. KFOR jeste korektan. Nama je danas lakše da razgovaramo sa NATO-om, koliko god to delovalo nemoguće, nego što je to slučaj sa nekim ambasadorima ili ministrima spoljnih poslova. 

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane i vojske Srbije

 

Kako kaže Vučević pojedinci iz SNS su mislili da treba voditi drugačiju spoljnu politiku.

- Legitimno je da neko iz SNS vodi drugačiju politiku od one koju vodi Vlada Republike Srbije do jednog nivoa, dok se ne odluči, ali kada se odluči nije legitimno da vi izlazite kao solo igrač i kažete “ne, ja ipak smatram drugačije”. Onda niste deo tima. Onda kažete ”izvinite, ja ne pripadam toj politici, ja sebe ne vidim kao deo tog tima i ja ne želim da sprovodim tu politiku, želim da imam neki drugi stav “. To je odstupanje od politike, a ne vidim da je bilo odstupanja – rekao je on. 

Da li nam Nemci žele dobro?

Vučević je istakao da u Nemačkoj postoje različiti stavovi na određene teme.

- Kurti ima nešto veću podršku iz Evrope, nego iz SAD, što ne znači da su SAD promenile stav i više ne veruju u kosovsku nezavisnost. Mi smo sa Nemcima u najboljoj ekonomskoj saradnji. Na nekim poljima Nemci imaju jedan stav, govorim o polju investicija i ekonomske saradnje, a da po pitanju nekih geopolitičkih odluka imaju drugačiji stav, po pitanju Kosova i Metohije, BiH, sankcija, energetike... Siguran sam da postoje različiti pogledi u zavisnosti od pitanja. Nemačke kompanije nisu slučajno došle u Srbiju. Procenili su da je Srbija dobra teritorija za investicije, a utisak je činjenično argumentovan da oni na Kosovo gledaju kao na završenu priču i da je to nezavisna država. Ne treba mi da se plašimo da kažemo kako stvari stoje, niti treba da se ponašamo kao neki poltroni, pa ne smemo nikome ništa da kažemo. Ne treba da se konfrontiramo, treba da budemo mudri i neko ko sarađuje, a uz to da budemo faktor mira i stabilnosti - rekao je Vučević u emisiji “Uranak” na K1 televiziji.

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane i vojska Srbije

 

Vučević se osvrnuo i na francusko-nemački predlog rešenja za KiM.

- U francusko-nemačkom predlogu stoji da Srbija mora prihvatiti političku i pravnu realnost da je Kosovo nezavisna država. Da prihvati, ne da prizna i da ne sputava Kosovo. Suština je u tome „da se mi probudimo i prihvatimo tu realnost da je KiM nezavisna država i da nemamo više zablude u ono što tvrdimo vekovima“. Posle toga “sve kreće sjajno”. Srbija je najdemokratskija država, Srbija je primer za udžbenike slobode medija, ljudska prava i slobode su fenomenalne... Verujem da je Evropska unija dobra priča za Srbiju, ta šargarepa je još ispred nas. Da li će oni nas da prime i šta će biti sa EU to ne mogu da kažem jer stvarno ne znam. Građani Srbije se pitaju da li ćemo u Evropsku uniju? Ne isključujem ni referendum, niti znam kakva će biti prodcedura do kraja. U EU bi se lakše trgovalo, putovalo, nema granica, kamioni ne bi stajali na graničnim prelazima. Na jednom delu teritorije to ćemo moći da dobijemo Otvorenim Balkanom. Hrvatska ulazi u Šengen 1. januara i tu će biti granica kao što je srpsko-mađarska granica, obavezno zaustavljanje, gašenje kola, izlaženje, gepek... Čekajući poziv EU mi treba da sarađujemo u regionu. Male su ovo teritorije i tržišta da bi se gledalo pojedinačno – kaže ministar odbrane.

 

 

 

Ostavite komentar