Vesti > Srbija

Kurti, Kosmet NIJE TVOJA PRĆIJA, OVO JE NAŠA DEDOVINA - završen MITING U RUDARU, barikade NEĆE biti UKLONJENE

Na narodnom mitingu u Rudaru okupio se veliki broj Srba koji traže da se oslobode trojica sunarodnika i da zapad obuzda Kurtija

Izvor: K1info/Tanjug

22/12/2022 > 11:50 >> 15:25

podeli vest:

Kurti, Kosmet NIJE TVOJA PRĆIJA, OVO JE NAŠA DEDOVINA - završen MITING U RUDARU, barikade NEĆE biti UKLONJENE
Foto: Tanjug/STR


Veliki protest u Rudaru završen je uz poruke regionu i političarima, a tzv. kosovska policija postavila je uoči skupa blokade na magistralnom putnom pravcu. Srbi su danas na skupu razvili transparent: "Kurti, Kosmet nije tvoja prćija ovo je naša dedovina!"

Srbi su u Rudaru kod Krsta poslali moćne poruke svetu i regionu.

 

Pored ovog transparenta namenjenog Kurtiju, Srbi su razvili i druge transparente poput: Mi nismo kriminalci, to su Kurtijevi specijalci! Rode, nije ti ovo Nemačka, ovo je Srbija! Zašto smo kriminalci ako tražimo slobodu? Kurti nam preti ubistvom, a Evropa ćuti! Decu nisam rađala za Kurtijev snajper! Pravda za Dejana, Miljana i Slađana! S verom u boga i za Božić na barikadama! Sloboda za uhapšene Štrpčane! Pomoravnje uz braću sa severa! Braćo i sestre i Gračanica je uz vas! Predsedniče Vučiću, u tebe se uzdamo!

Neki su nosili transparente na kojima piše i "Neću da ćutim na Kurtijev teror! Kurti, narod ne možeš da zaustaviš! " "Zašto za nas nema mira i slobode?"

Rakić: Osloboditi uhapšene Srbe, Kurti da povuče tajne spiskove za dalja hapšenja

Predsednik Srpske liste Goran Rakić poručio je danas na velikom protestu Srba u Rudaru kod Krsta da Srbi na severu KiM žele mir i slobodu i da neće dati ono što je srpsko i ponovio zahtev da se oslobode neosnovano uhapšeni Srbi, kao i da se povuku svi tajni spiskovi za nova hapšenja.

- Teror koji trpimo svakog dana od Prištine i neosnovana hapšenja, tajne spiskove sa listama za odstrel Srba i maltretiranje srpskog naroda od Kurtijevih specijalaca, razlog su što smo se danas sabrali u Rudaru kod Krsta, a ispod Zvečanske tvrđave da poručimo Prištini i njihovim mentorima da smo tu, da želimo mir, ali isto tako i slobodu i da se nećemo predati onima koji bi da zatru sve što je srpsko - istakao je Rakić na kraju skupa.

On je rekao da se zlo nadvilo nad njima i da tajni spiskovi i liste za odstrel Srba pokazuju kako izgleda demokratija Aljbina Kurtija.

- Međunarodnoj zajednici smetaju barikade, ali ne smetaju maltretiranja Srba, želim da poručim da smo svoj na svome i da ne možemo da ćutimo na nepravdu i prebijanje našeg naroda i da pristanemo da tiho nestanemo sa naše zemlje. Gospodo međunarodni predstavnici, izvinite što ne možemo da mirno stojimo dok nas gaze i što suze naše dece remete vašu idiličnu sliku demokratskog Kosova - poručio je Rakić.

 

Foto: Kosovo Online

 
Okupljenima se obratio i Predrag Pantić

- Hvala vam što ste proteklih dana na barikadama. Moj otac je proglašen krivim a sve je ovo njihovo maslo i njihova rezija. Moj otac je kriv zato što je Srbin. I nema ni jednu mrlju u karijeri. Na njegovom mestu sutra će biti drugi. Ovo je kršenje svih ljudskih prava u 21. veku. U ovom očaju i nemoći ja i majka smo otišli do Jarinja. Vidimo da ovde nema pravde i da je politička hajka na naš narod. Svi smo mi Dejan Pantić - rekao je Pantićev sin, prenose Novosti.

Doktor Dragiša Milović, bivši gradonačelnik Zvečana, rekao je na mitingu da su poslednja pretnja Prištine da se barikade mogu ukloniti i pominjenje ljudskih žrtava nešto što Srbe na KiM zastrašuje.

Poruke koje dolaze iz Prištine nisu poruke mira 

- Poruke koje dolaze iz Prištine nisu poruke mira, zajedničkog života, da ova teška situacija deeskalira. Naprotiv poruke stižu u vidu hapšenja, terora - rekao je Milović.

Ističe da hapšenja imaju samo jednu svrhu - da se zastraše preostali Srbi.

- Da bi se osećali da nismo sigurni i da napustimo vekovna ognjišta - rekao je Milović i dodao da Srbi ovim skupom poručuju da će ostati na KiM i da imaju snage da izdrže.

Povlačenje kosovskih specijalnih jedinica sa severa KIM i oslobađanje trojice Srba - to su zahtevi sa skupa

- Želimo da ukažemo da su Srbima na KiM ugrožena osnovna ljudska prava  i da nas neko čuje, kao i da su na skupu svi građani, lekari, profesori, advokati, studenti, đaci i svi drugi, a ne neka oružana banda, kako to prikazuje Priština, dodao je Milović.

- Tražimo da se puste Pantić, Adžić i Trajković - poručio je Milović.

Istakao je da je jedan od zahteva okupljenih Srba na velikom protestu  da se povuku kosovske specijalne jedinice sa dugim cevima sa severa KiM, kao i nelegalno izgrađene njihove baze.

- Verujemo u podršku naše države - poručio je Milović.

Oko 10.000 Srba bilo na skupu kod Krsta u Rudaru

Više od 10.000 Srba danas je dostojanstvenim i veličanstvenim skupom kod Krsta u Rudaru čitavom svetu pokazalo da se zalaže za mir, objavio je na svom Fejsbuk nalogu direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

- Srpski narod još jednom je snagom zajedništva i jedinstva odgovorio na teror kom je izložen od strane Prištine i Aljbina Kurtija - poručio je on.

 

Foto: Tanjug

 

Pravnik Marko Jakšić iz Kosovske Mitrovice poručio je na skupu da narodu koji je jedinstven kao Srbi na KiM niko ništa ne može. 

Ocenio je da je usud srpskog naroda da se svakih 10 godina skuplja i pokušava da ukaže na probleme koje imaju na KiM. 

- I današnji skup u Rudaru je da bi ukazali međunarodnoj zajednici na probleme koje nije ni danas spremna da čuje i razume, ne razume ni barikade, ni protest, ali je puna razumevanja za Kurtijevo ponašanje koji ne želi da vrati zemlju Manastoru Dečani, koji oduzima vino srpskoj porodici Petrović u velikoj Hoči i koji pravi baze na severu i teroriše Srbe - rekao je Jakšić. 

Dodaje da je se Kurti zbog svega toga osilio i procenio da je vreme da se obračuna sa Srbima. 
 

 

Tzv. kosovska policija prisutna je na prilaznim putevima, iz pravca Prištine, a u mestu Miloševo zaustavljaju isključivo vozila sa srpskim registarskim oznakama i fotografišu lične karte, prenose mediji.

Na protestu je bila i supruga uhapšenog Dejana Pantića i Slađana Trajkovića za kog i dalje ništa ne zna.

Na putu prema Zvečanu iz pravca Južne Mitrovice, kroz multietničko naselje Bošnjačka mahala, uočena je tokom dana kolona od više Kforovih vozila.

Foto: Kosovo Online

 

Ljudi u Zvečanu kažu da su veoma zabrinuti zbog situacije i uplašeni zbog policije koja je svakodnevno na ulicama sa dugim cevima, a plaše se i pretnji iz Prištine. Takođe kažu da ja najbitnije da se sačuva mir i da dođe do nekog kompromisa.

Kako javlja reporter Kosovo onlajna, građani su se u velikom broju okupili u Rudaru.

Mediji navode da su Srbi razvili trobojku dugu 250 metara.

Foto: Kosovo Online

 

Misija Euleks objavila je na Fejsbuku da pažljivo prati bezbednosnu situaciju na severu Kosova kroz pojačano prisustvo na terenu. 

"Pažljivo pratimo bezbednosnu situaciju na severu Kosova kroz naše pojačano prisustvo na terenu. Pripadnici naše formirane policijske jedinice i pripadnici naše rezervne jedinice policije iz Evropskih žandarmerijskih snaga sprovode izviđačke patrole, uključujući i pešačke patrole u ​Severnoj Mitrovici i Zvečanu", naveo je Euleks.

Foto: Tanjug/STR

 

Takođe, navodi se da Euleks, imajući u vidu nestabilnu bezbednosnu situaciju na severu Kosova i postavljanje dodatnih barikada, redovno prilagođava svoj položaj tako da odražava situaciju na terenu, u saradnji sa kosovskom policijom i KFOR-om.

Pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije uspostavili su stalni kontrolni punkt na putu Mitrovica - Leposavić u blizini bistričkog mosta, prenosi Kosovo onlajn.

Specijalci u pet oklopnih vozila u sredu su stigli nedaleko od raskrsnice prema Banjskoj, kod bistričkog mosta, a već danas je postavljeno desetak betonskih blokova na obe kolovozne trake, ispred kojih je znak "police".

Foto: Tanjug/STR

 

Saobraćaja u tom delu magistralnog puta u prvim prepodnevnim satima gotovo da i nije bilo.

U Prištini su juče potvrdili da su na magistralnom putu Mitrovica-Leposavić uspostavili punktove za vozila i naveli "da punktovima garantuju slobodu kretanja za sve bez razlike, kao i da žele da spreče kriminalne aktivnosti i krijumčarenje uopšte".

 

 

 

Ostavite komentar