Vesti > Region

Umesto o datumu posete Jasenovcu, Plenković o velikosrpskoj agresiji

Šef hrvatske vlade poručio da će Vučić moći da poseti Jasenovac kad za to bude vreme

Autor: Tanjug

18/07/2022 > 23:07

podeli vest:

Umesto o datumu posete Jasenovcu, Plenković o velikosrpskoj agresiji
Foto: Tanjug/Hina/Marko Mrkonjić


Hrvatski premijer Andrej Plenković prvi put se u ponedeljak uveče oglasio o odluci hrvatske vlade da zabrani predsedniku Aleksandru Vučiću da poseti Jasenovac porukom da će do posete doći "kada bude trenutak" i ocenio da takva poseta ne može biti privatna jer je to, kako tvrdi, "stvar koja ima svoje političke implikacije".

Plenković se novinarima obratio nakon sednice šireg Predsedništva HDZ i rekao da moraju da se provere navodi da je Vučić najavio posetu još u septembru prošle godine.

- Poslali smo poruku da nije bilo vreme za takvu posetu. Nezvanično smo saznali da postoji želja da se dođe u nedelju, ali bez zvanične najave. Koliko god da se želi diskretno obaviti, on ima reperkusije na domaćine. Rekli smo da nije trenutak niti je metodologija za to bila ispravna. Kada dođe trenutak, možemo o tome govoriti. Hrvatska je uključiva, tolerantna. Danas sam prvi put vidio u srpskim medijima da smo mi ustaška vlada… - rekao je Plenković.

- Ne znam što je u pozadini, ja gledam širi kontekst. Vidim da se u Srbiji odugovlači sa formiranjem vlade do krajnjih rokova. U ovom trenutku smo smatrali da takva poseta nama ne odgovara - rekao je Plenković.

Plenković je naveo da je važno da se u međusobnim odnosima "tretiramo sa poštovanjem i da vodimo računa da smo država". - Države komuniciraju isto kao i ljudi. Kad neko dolazi u posetu, on prvo nazove i najavi se. Ista vrsta komunikacije treba da postoji i među državama. Ovde to nije bilo obavljeno na odgovarajući način. Za takvu posetu koju, hoćemo mi to reći ili ne, ima svoje političke konzekvence... Hrvatska drži do sebe i svojih suseda i želi da normalizuje odnose. Svaka poseta koja može imati političke konsekvence se mora pažljivo dogovarati - rekao je Plenković.

- Deluje smešno kad se piše da smo mi neka ustaška vlada. Svakome ko ima neke ambicije u Evropi bi bilo dobro da spusti loptu – poručio je Plenković.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović/bs

 

Hrvatski premijer je rekao i da će "pustiti sad malo da se slegne ovo što gledamo pa kad se uspostavi normalna, konstruktivna komunikacija, razgovaraćemo šta, kako i kada" i dodao da to nije privatna poseta već nešto sasvim drugo.

- Imate nekoga ko je predsednik države i treba voditi računa da, bez obzira na to koliko su teški odnosi, a podsećam na velikosrpsku agresiju na Sloveniju, Hrvatsku i Kosovo... To nije bilo pre 150 godina nego svega 30. Kad se to stavi u kontekst, onda stvari postanu jasnije - rekao je Plenković.

 

 

- Nismo mi slali zvaničnike da šetaju po Srbiji, da idu u šoping. Dobiju putni nalog pa tamo piše poseta hrvatskoj manjini, ceremonija biskupa... svako ko ide tamo ide s nekim razlogom. Hrvatski zvaničnici ne hrle nigde bez razloga – tvrdi Plenković.

Na kraju je ironično dodao: - Ništa, idemo sad čitati što ima novo s ustaškom vladom Andreja Plenkovića, to je sad glavna fora među nama.

Ostavite komentar