Vesti > Region

Voda je moj IZVOR ŽIVOTA - da bi PREŽIVEO Marin iz Fojnice POPIJE i do 27 litara VODE dnevno

Dijabetes insipidus je redak poremećaj koji imaju samo četiri osobe na svetu

Izvor: K1info/N1

07/11/2022 > 21:38

podeli vest:

Voda je moj IZVOR ŽIVOTA - da bi PREŽIVEO Marin iz Fojnice POPIJE i do 27 litara VODE dnevno
Foto: Unsplash.com


Marin Čuturić iz Fojnice zbog retkog poremećaja rada hipofize dnevno pije i do 27 litara vode, jer bi inače njegovo telo dehidriralo.

Za ovog 26-godišnjeg mladića mnogi kažu da je fenomen, a zapravo boluje od dijabetes insipidus, poremećaja pri kojem nedovoljan nivo antidiuretskog hormona uzrokuje prekomernu žeđ (polidipsija) i prekomerno stvaranje vrlo razređene mokraće.

Marin je veseli mladić koji je zaposlen, bavi se sportom, planinari, vozi motocikl…Gde god da krene uz sebe ima nekoliko flaša vode.

- Po rođenju sam konstantno tražio vodu. Tražio sam čaj i mleko, a kada ne bih odmah popio, dobio bih povišenu temperaturu - ispričao je on. Posle toga, sa porodicom je tražio mišljenje drugih lekara. 

- Išao sam kod lekara u Kiseljak, Mostar, Sarajevo, a posle toga su me poslali u Split gde su mi dali dijagnozu, dijabetes insipidus. Imaju ta dva hormonalna poremećaja hipofize. Naime, voda samo prolazi kroz mene. Nije mi to teret u životu, ali samo ne smem ostati bez vode - rekao je Marin, dodavši da je medicinsku dokumentaciju slao i u Nemačku, Englesku, po celoj BiH i Hrvatskoj.

- Prihvatio sam to stanje i ono će ostati tako. Moguće je i ovako normalno živeti. Sve je u glavi. Voda je moj izvor života - rekao je Marin.

- U BiH ne postoji niko sa ovim poremećajem, a u svetu ga imaju samo četiri čoveka. Tokom leta dnevno pijem i do 27 litara vode, a tokom zime količina se malo smanji. Međutim, u proseku pijem oko 23, 24 litre vode - rekao je on.

Kako on dodaje, navikao se na ovo stanje, jedino ga opterećuje što svuda mora sa sobom da nosi vodu. Putovanje autobusom mu predstavlja problem, jer često mora ići u toalet, pa mu je neprijatno što ga drugi putnici čekaju. On je zaposlen, a u slobodno vreme vozi motocikl, planinari i bavi se paraglajdingom.

- Ako planinarim imam ranac sa dve, tri litre vode. A i ljudima u ekipi podelim po flašu ili dve, da može biti za mene. Ako učestvujem trkama ili u takmičenju biciklom, imam svoje punktove sa vodom. Opterećenje je kada se penjemo na stene, jer sve moram pripremiti pre penjanja - rekao je on.

Kao beba je pio oko 800 mililitara vode na dan, a kako je rastao tako se povećavala i količina vode koju je unosio u organizam. Dogodilo se čak i da je jednom dehidrirao, kada je imao saobraćajnu nesreću, ali je vodu brzo nadoknadio.

Bubrezi su mu zbog velike količine vode u povećanom procesu rada što slabi njihovu funkciju, ali doktor mu je rekao da i pored toga može dugo živeti.

- Preporučuje se da kada sam žedan popijem čašu vode, a ne 1,5 litar, ali to je jače od mene. Čaša mi nije dovoljna. Tokom noći se budim svaka dva sata - rekao je Marin.

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar