Vesti > Region

OVO nije IGRA: Dečaci iz Hrvatske zbog TikTok IZAZOVA ostali BEZ TESTISA

Više dečaka je hospitalizovano zbog torzije testisa, povrede koju su dobili igrajući izazov Hit Him in the Balls Challenge

Autor: K1info/informer.rs

04/11/2022 > 12:32

podeli vest:

OVO nije IGRA: Dečaci iz Hrvatske zbog TikTok IZAZOVA ostali BEZ TESTISA
Foto: Unsplash.com


U proteklih nekoliko dana u Kliničko-bolnički centar u Osijeku primljeno je više dečaka s torzijom testisa, a prema nekim nezvaničnim navodima, povrede su zadobijene zbog igranja izazova na TikToku.

- Mogu samo reći da imamo veći broj slučajeva torzije testisa kod dece ovih dana. Kod torzije testisa dolazi do prekida cirkulacije i trajnog propadanja testisa. U najtežem slučaju rezultat lečenja je uklanjanje takvog testisa - rekao je doktor Dalibor Divković, direktor Zavoda za dečju hirurgiju KBC-a.

Iako nema zvanične potvrde niti to deca žele da priznaju, dečaci su navodno zadobili povrede igrajući izazov na TikToku Hit Him in the Balls Challenge (Udari ga u testise).

Doktor Dalibor Divković kaže da se ne može sa sigurnošću potvrditi takva pretpostavka, jer mladići za to nisu dali potvrdu.

Takođe je sigurno da nije bila reč o traumi. Odnosno da torzija testisa nije nastala recimo od udarca.

- Od petorice tinejdžera koji su primljeni na našoj klinici dvojica su stigla na vreme i problem je rešen, dok su trojica i dalje na lečenju, jer su prekasno potražili lekarsku pomoć. Neretko deca skrivaju da imaju problem naročito kad se radi o testisima, a onda dok krene lečenje prođe previše vremena - objašnjava on. Dodaje da je kod najtežih slučajeva neizbežno uklanjanje testisa.

Foto: Pixabay.com

 

Na žalost, kaže doktor, mobilni telefoni koje u rukama drže po ceo dan omogućavaju deci da dođu do raznih sadržaja koji nesumnjivo ne samo da nisu za njih već mogu biti štetni za njihovo fizičko, a naročito psihičko zdravlje.

Inače, torzija testisa izaziva veliku bol, mučninu i povraćanje a potom sledi i otek pa čak i povišena telesna temperatura.

Iako se torzija testisa može pojaviti spontano, ona se događa i nakon povreda. Lekari ističu da je najvažnije odmah se javiti u bolnicu.

Još 2019. godine britanski mediji su pisali kako je 12-godišnji dečak zamalo ostao bez testisa zbog izazova pod nazivom Bangcock.

Dečaci bi u školama pitali koji je glavni grad Tajlanda, a kada bi im neki dečak odgovorio da je to Bangkok, što može zvučati kao "bangcock", udarac u muški polni organ, dobio bi udarac baš u to mesto. Majka 12-godišnjaka upozorila je tada roditelje i decu da shvate posledice takvih izazova.

 

 

 

Ostavite komentar