Vesti > Region

Crnogorci PROTESTUJU ispred Skupštine, dok poslanici glasaju o IZMENAMA ZAKONA o predsedniku

Predlogom izmena predviđeno je da ukoliko predsednik države ne predloži mandatara, mandatar će biti kandidat koji ima podršku većine

Izvor: K1info/Tanjug

01/11/2022 > 18:41

podeli vest:

Crnogorci PROTESTUJU ispred Skupštine, dok poslanici glasaju o IZMENAMA ZAKONA o predsedniku
Foto: Printscreen youtube


Više desetina građana okupilo se večeras ispred zgrade Skupštine Crne Gore, u kojoj je u toku rasprava o predlogu izmena Zakona o predsedniku, koji je podneo Demokratski front.

Demonstranti kažu da protestuju zbog "ustavnog puča u režiji Demokratskog fronta", a kao jedan od razloga za okupljanje su naveli i "konstantne i učestale pretnje pripadnicima crnogorskog naroda", prenose podgoričke Vijesti.

Ispred zgrade Skupštine pojačano je prisustvo policije.

Podsetimo, Zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore ocenio je danas da je predlog izmena Zakona o predsedniku Crne Gore, koje je predložio Demokratski front, u skladu s Ustavom i pravnim sistemom, a Skupština je posle višečasovne pauze nastavila sednicu na kojoj će se raspravljati o tom predlogu.

Skupština Crne Gore je prethodno utvrdila dnevni red, čija je prva tačka predlog izmena Zakona o predsedniku Crne Gore.

Predlogom izmena predviđeno je da ukoliko predsednik države ne predloži mandatara za sastav vlade mandatarom će se smatrati kandidat koji ima jasnu podršku većine poslanika, preneo je RTCG.

Do odluke da ova tačka bude na dnevnom redu zasedanja došlo je nakon burne rasprave i protivljenja poslanika DPS-a, SDP, SD i Liberalne partije, koji smatraju da je rasprava o izmenama Zakona o predsedniku ustavni puč.

Nakon što je ovaj predlog stavljen na dnevni red predsednica parlamenta Danijela Ðurović je proglasila polučasovnu pauzu.

 

 

 

Ostavite komentar