Vesti > Region

Hrvatska UVODI EVRO od 1. januara, da li ćete moći da ZAMENITE KUNE?

Distribucija gotovine je već počela i krenulo se u snabdevanje banaka

Izvor: K1info/Tanjug

29/10/2022 > 21:32

podeli vest:

Hrvatska UVODI EVRO od 1. januara, da li ćete moći da ZAMENITE KUNE?
Foto: Pixabay.com


Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić rekao je da će se uvođenjem evra Hrvatska pridružiti "najvećoj valuti na svetu" i da bi to za građane trebalo da bude jednostavno.

On je govorio o uvođenju evra u sklopu informativne kampanje Dani evra u Zagrebu i rekao da je zamena gotovine besplatna i da bi za građane bilo najbolje, kako je objasnio, da polože gotovinu u banku i onda se ona automatski 1. januara menja u evro.

- Sve finansijske obaveze i krediti se menjaju na način da nikome neće biti lošiji uslovi nego što su bili ranije - istakao je Vujčić za hrvatski N1.

On je saopštio da je u Hrvatskoj distribucija gotovine već počela, da se krenulo u snabdevanje banaka, a posle toga Finansijske agencije i Hrvatske pošte, koji će dalje distribuirati gotovinu prema kompanijama i građanima.

Vujačić je istakao da neće biti problema i da smatra da će Hrvatska lagano preći u evrozonu.

Službena valuta u Hrvatskoj od 1. januara biće evro, kune se mogu koristiti do sredine januara, a zamena kuna za evre u gotovini biće moguća u bankama, poslovnicama Finansijske agencije i Hrvatske pošte tokom godinu dana od datuma uvođenja evra, odnosno tokom 2023.

 

 

 

 

Ostavite komentar