Vesti > Region

Gospođa MELONI uterala STRAH U KOSTI zemljama u regionu - ITALIJA hoće nazad DALMACIJU i ISTRU?

Na udaru nove italijanske premijerke našao se i Josip Broz Tito

Izvor: K1info

01/10/2022 > 21:49

podeli vest:

Gospođa MELONI uterala STRAH U KOSTI zemljama u regionu - ITALIJA hoće nazad DALMACIJU i ISTRU?
Foto: Tanjug/AP


Javnost u Hrvatskoj i Sloveniji sa zebnjom je dočekala vest da je pobedu na izborima u Italiji odnela liderka ekstremne desnice Đorđa Meloni.

Razlog za to je njena želja se Dalmacija i Istra vrate pod palicu Italije, ali i da se priznaju zločini nad njenim narodom na tim teritorijama nakon Drugog svetskog rata.

Podsetimo, na nedavno održanim izborima u Italiji pobedu je odnela stranka "Braća Italije" na čijem je čelu Melonijeva, pa se očekuje da će ona uskoro postati prva žena premijer Italije.

Melonijeva je jednom prilikom izjavila:

- Biće da sam uvek bila protiv ulaska Hrvatske u EU dok ne dođe do vraćanja imovine Jevrejima. O povratku, direktno, Istre i Dalmacije da i ne govorimo - rekla je ona.

Ali to nije jedini put da je javno govorila o tome. Ona se zalagala za priznavanje zločina nad Italijanima u tim delovima Hrvatske nakon Drugog svetskog rata, te razvijanjem posebnih odnosa s preostalima koji tamo žive.

Foto: Tanjug/AP

 

Ipak, nakon pobede na izborima mnogi hrvatski mediji podsetili su na ovu "bolnu" izjavu. Po reakcijama Hrvata jasno se može zaključiti da ima dosta onih koji se brinu da bi Istra i Dalmacija zaista u budućnosti mogle da završe kao deo teritorije Italije.

Melonijeva je svojim izjavama glavobolju zadala i stanovnicima još jedne susedne države - Sloveniji. Razlog je potpuno isti, zato što i ova država ima izlaz na Jadransko more. Zbog toga se pojedini mediji u ovoj zemlji pitaju ima li razloga za strah.

Na udaru Italijanke našao se i Tito

Poznata po britkom jeziku, Italijanka je nedavno tražila i da se Josipu Brozu Titu oduzme Orden Republike Italije.

Ona je u februaru ove godine na svom Facebook profilu napisala da je apsurdno odati počast nekome ko je odgovoran za masakr Italijana.

- Braća Italije su odavno predstavila predlog zakona da se ovoj sramoti stane na kraj. Žrtve fojbe i njihovi najmiliji zaslužuju poštovanje i pravdu: odmah povucite Orden Republike Italije maršalu Titu - napisala je ona.

Da objasnimo, fojbe je izraz kojim se označava serija masovnih ubistava i pokolja koje su nad pripadnicima italijanske etničke zajednice u Istri i Slovenačkom primorju počinili pripadnici jugoslovenskih partizanskih formacija krajem i neposredno nakon Drugog svjetskog rata.

Naziv je došao od izraza fojba, koji označava kraške jame u koje su bacane žrtve.

 

 

 

 

Ostavite komentar