Vesti > Region

Hrvatski premijer PRAVI ALIBI pred dolazak PATRIJARHA PORFIRIJA: VUKOVAR će u nedelju biti MESTO visokog RIZIKA

Hrvatska javnost negoduje dolazak patrijarha Porfirija u Vukovar, koji će posetiti danas i sutra Eparhiju osečkopoljsku i baranjsku

Izvor: K1info/Tanjug

15/10/2022 > 09:36

podeli vest:

Hrvatski premijer PRAVI ALIBI pred dolazak PATRIJARHA PORFIRIJA: VUKOVAR će u nedelju biti MESTO visokog RIZIKA
Foto: Tanjug/Zoran Žestić


Na sajtu Srpske pravoslavne crkve objavljeno je da će patrijarh srpski Porfirije posetiti danas i sutra Eparhiju osečkopoljsku i baranjsku.

Doček patrijarha Porfirija biće upriličen danas u 16.45 časova ispred Sabornog hrama u Vukovaru, posle čega će biti služen svečani čin doksologije.

U nedelju, 16. oktobra, u 9 časova biće služena sveta liturgija sa činom osvećenja i tronosanja hrama. Patrijarh Porfirije će potom osveštati Srpski dom u Vukovaru.

Zbog najavljenog dolaska deo hrvatske javnosti, udruženja veterana, opozicije i medija negoduje.

Zapravo, hrvatska javnost se pita zašto poglavar SPC u Vukovar dolazi baš u nedelju, na dan obeležavanja 31. godišnjice od pogibije Blaga Zadre. Zadro je bio komandir hrvatske vojske, koji je poginuo u borbi za Vukovar.

Hrvatski mediji prenose da će Vukovar u nedelju biti "mesto visokog bezbednosnog rizika", jer, kako navode, osim braniteljskih udruženja u ovaj grad se spremaju da dođu i navijačke grupe.

Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIC/ bg

Andrej Plenković

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović i premijer Hrvatske  Andrej Plenković izneli su svoj stav o dolasku partrijarha Porfitija.

Stipo Mlinarić Ćipe, poslanik opozicionog Domovinskog pokreta, na čijem čelu je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, smatra da je za dolazak patrijarha Porfirija u Vukovar u nedelju "kriv" premijer Plenković.

- On je jedini mogao preko ministra Božinovića da odloži to njihovo događanje, odnosno da ga prebaci sedam dana kasnije - rekao je Ćipe.

- Nije Hrvatska birala taj datum, nije vlada imala s tim ništa. To su stvari koje su se organizovale na nivou crkve. Da li je datum idealan ili ne ja mislim da što god bliže bi došli godišnjici pada Vukovara, bilo bi gore - kazao je premijer Andrej Plenković.

Predsednik Hrvatke Zoran Milanović je rekao da će u nedelju biti u Vukovaru, ali na godišnjici pogibije Zadre. Iako je pozvan i od patrijarha, neće otići, jer kako kaže, trenutak je nezgodan.

 

 

 

Ostavite komentar