Vesti > Region

Vozovi i inflacija POVEZUJU REGION: Uskoro putovanje na liniji SARAJEVO-BANJALUKA-ZAGREB?

U preduzeću Železnice Republike Srpske primećen je rast putnika, pa se razmatra ponovno uvođenje novih putničkih linija

Izvor: K1info/blic.rs

07/10/2022 > 20:20

podeli vest:

Vozovi i inflacija POVEZUJU REGION: Uskoro putovanje na liniji SARAJEVO-BANJALUKA-ZAGREB?
Foto: Pixabay.com


U javnom preduzeću Železnice Republike Srpske kažu da je primetan blagi rast putnika i potvrđuju da su u toku pregovori oko ponovnog uvođenja putničke linije Sarajevo-Zagreb preko Banjaluke koja je ukinuta krajem 2016. godine.

Autobuska karta od Banjaluke do Doboja je nekoliko puta u toku godine poskupela, dok vozna nije.

- Primetili smo blagi rast putnika i to pripisujemo poskupljenju prevoza u drumskom saobraćaju. Poskupelo je gorivo, a ako se ide autoputem, tu su i putarine - kaže Mladen Kuravica, zamenik izvršnog direktora poslova operacija u ŽRS.

On još dodaje da je 10. oktobra planiran sastanak predstavnika ŽRS, Hrvatskih železnica i Železnica Federacije BiH oko dogovora u vezi sa uspostavljanjem putničke linije Sarajevo-Banjaluka-Zagreb.

Kako kaže Kuravica, Železnice Republike Srpske su zainteresovana strana za ponovno uspostavljanje ove međunarodne linije u putničkom saobraćaju.

Cilj ŽRS je da se ova linija uspostavi tako da putnici imaju vremena u Zagrebu da dalje presedaju na brzi voz za Ljubljanju i dalje za Austriju. Takođe, cilj je da se identična situacija uspostavi i u suprotnom pravcu, iz Austrije nazad za Sarajevo, preko Zagreba i Banjaluke.

Slavko Gligorić, bivši direktor Železnica RS i dugogodišnji radnik u ovom preduzeću, ocenjuje da će sigurno broj putnika u železničkom saobraćaju svugde rasti, jer je to najjeftiniji oblik prevoza, a pogotovo u uslovima velike inflacije.

 

 

 

 

Ostavite komentar