Vesti > Region

HRVATSKA štiti pilote ZLOČINCE: UBISTVA srpske dece za PLENKOVIĆA farsa

Postupak protiv hrvatskih pilota počeo danas i odmah odložen za 16. novembar

Izvor: K1info/Tanjug

14/10/2022 > 18:26

podeli vest:

HRVATSKA štiti pilote ZLOČINCE: UBISTVA srpske dece za PLENKOVIĆA farsa
Foto: Tanjug/Hina/Edvard Susak


Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovio je danas nemoralni i pravno neutemeljeni stav da je suđenje četvorici hrvatskih pilota, po optužnici Beograda za ratni zločin nad srpskim civilima na Petrovačkoj cesti 1995, za Hrvatsku "nepostojeći proces" i "farsa", a ako budu osuđeni "za njih ta presuda ne postoji".

Kako je prenela Hina, Plenković ne pridaje nikakvu važnost pripremnom ročištu u postupku koji je danas počeo i odmah je odložen za 16. novembar, jer za Zagreb "taj proces ne postoji" i "nebitno je" što do danas u Hrvatsku nije stigla optužnica.

- To je za nas nepostojeći proces, to je jedna farsa, politički proces, orkestriran 27 godina kasnije. Za nas taj proces ne postoji - rekao je bez trunke sramote Plenković.

Na pitanje šta će se dogoditi ako piloti budu osuđeni, premijer je odgovorio:

- Za njih ta presuda ne postoji.

Tužilaštvo Srbije optužilo je četiri hrvatska pilota za ratni zločin nad srpskim civilima na Petrovačkoj cesti. Optuženi su Vladimir Mikac (67) iz Ptuja, Zdenko Radulj (69) iz Osijeka, Željko Jelenić (69) iz Pule i Danijel Borović (64) iz Varaždina.

Oni se terete da su 7. i 8. avgusta 1995. raketirali na Petrovačkoj cesti kolonu srpskih izbeglica iz Hrvatske tokom zločinačke akcije Oluja, kada je iz te zemlje proterano više od 250.000 Srba, a više od 2.000 je ubijeno ili nestalo. Među stradalima u koloni bila su i četiri deteta.

Hrvatska opozicija optužila je ranije danas Plenkovića da nije učinio ništa po pitanju tih optužnica.

 

 

Ostavite komentar