Vesti > Region

U Oluji Srbi UBIJANI i proterani - Hrvatska da se suoči sa zločinima

Kako navode organizatori, skup se održava u znak sećanja na sugrađane, državljane Hrvatske ubijene i proterane 1995.

Autor: K1info/Index.hr

03/08/2022 > 10:58

podeli vest:

U Oluji Srbi UBIJANI  i proterani - Hrvatska da se suoči sa zločinima
Foto: Unsplash.com


U podne na Trgu bana Jelačića u Zagrebu zakazana je "polusatna antiratna akcija".

Kako navode organizatori, akcija će se danas održati "u znak sećanja na sugrađane, državljane ove zemlje ubijene i proterane tokom i nakon vojne operacije Oluja".

- Akcijom izražavamo solidarnost sa svim žrtvama rata i sa svim žrtvama zločina počinjenih u naše ime. Za vreme i nakon operacija Oluja pripadnici Hrvatske vojske, policije i civili počinili su veliki broj zločina nad srpskim stanovništvom Hrvatske, a da najveći broj tih zločina nikada nije procesuiran - ističe se u saopštenju.

Prema procenama civilnog društva, tokom i nakon Oluje ubijeno je više od 600 civila i spaljeno više od 22.000 kuća. Hrvatsku je tada napustilo oko 150.000 njenih građana, čiji je povratak godinama bio institucionalno otežavan i onemogućavan - navodi se u saopštenju za medije, a u vezi sa današnjim skupom.

Upozorava se da su tokom i nakon Oluje ubijeni Srbi, da su proterivani i da je njihova imovina pokradena i uništena i navodi se da postoji "državno poricanje činjenica". 

- Suprotstavljamo se državnom poricanju činjenica te ukazujemo i upozoravamo na to da su tokom i nakon ove operacije ubijeni naši sugrađani srpskog etniciteta, njihova imovina je pokradena i uništavana, članovi njihovih porodica su proterani, a povratak im je de facto onemogućen. Društvo utemeljeno na nepriznavanju svojih grešaka iz prošlosti, nema perspektivu mirne budućnosti. Zahtevamo procesuiranje počinioca ratnih zločina počinjenih tokom i nakon Oluje. Zločini u Oluji su odgovornost hrvatske države - prenosi Index.hr.

Potpisnici saopštenja optužuju hrvatske političare za neodgovorno ponašanje prema suočavanju s prošlošću, a aktuelnu vlast prozivaju da ne pokazuje iskrenost, poniznost i poštovanje prema žrtvama. 

- Neshvatljivo nam je neodgovorno ponašanje hrvatskih političara prema suočavanju s prošlošću. Aktuelno političko rukovodstvo u Hrvatskoj ne pokazuje iskrenost, poniznost i poštovanje prema žrtvama ovih zločina, prema ljudima koji su ubijeni. Za nas kao predstavnike civilnog društva, suočavanje s Olujom treba biti put pomirenja, a ne put razdora. To ne treba biti put slavlja, nego put razumevanja. Sve dok se ne suočimo s ratnim zločinima u Oluji, nemamo pravo da upiremo prst u druge - navodi se još u saopštenju. 

Na kraju stoji kako akciju na trgu u Zagrebu organiziraju i saopštenje potpisuju Centar za žene žrtve rata – ROSA (Zagreb), Centar za građansku hrabrost (Zagreb), Inicijativa mladih za ljudska prava (Zagreb), Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije - UDIK (Sarajevo), Ženska mreža Hrvatske.

 

Ostavite komentar