Vesti > Region

Štrajk lekara u BOLNICAMA u Sloveniji napraviće problem sa LISTAMA ČEKANJA i ne samo to...

Iz ministarstva kažu da nastoje da se štrajk zdravstvenih radnika obustavi što je pre moguće

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

17/04/2024 > 21:44

podeli vest:

Štrajk lekara u BOLNICAMA u Sloveniji napraviće problem sa LISTAMA ČEKANJA i ne samo to...
Foto: Unsplash.com


Situacija u većini bolnica u Sloveniji je stabilna, uprkos dugotrajnom štrajku lekara, rekli su zvaničnici slovenačkog ministarstva zdravlja posle današnjeg sastanka sa direktorima bolnica.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Marjan Pintar rekao je da se situacija u većini bolnica ne pogoršava, ali da štrajk pogoršava situaciju u vezi sa listama čekanja, kao i da su najviše pogođene oblasti hirurgije i radiologije, prenela je agencija STA.

Ministarstvo je takođe odgovorilo na nedavno protesno pismo lekara opšte prakse, navodeći da se broj porodičnih lekara ne može povećati preko noći.

- Direktori bolnica su oprezni u vezi sa narednim mesecima, znajući da će do juna lekari morati da iskoriste dane godišnjeg odmora za 2023. godinu, što će dodatno otežati planiranje rada i obezbeđivanje nesmetanog pristupa zdravstvenoj zaštiti - rekla je slovenačka ministarka zdravlja Valentina Prevolnik Rupel posle onlajn sastanka. 

Pintar je takođe upozorio da bi se situacija mogla dodatno pogoršati u letnjim mesecima. 

Iz ministarstva kažu da nastoje da se štrajk zdravstvenih radnika obustavi što je pre moguće.

Nastavak pregovora sa sindikatom lekara Fides zakazan je za sledeći četvrtak. 

Ministarstvo je takođe u utorak odgovorilo na nedavno protesno pismo lekara opšte prakse, navodeći da se broj porodičnih lekara ne može povećati preko noći.

Više od 300 porodičnih lekara obratilo se u ponedeljak otvorenim pismom vladi, ministarstvu, Fidesu i Lekarskoj komori kako bi izrazili zabrinutost zbog poziva na povećanje broja prijavljenih pacijenata po porodičnom lekaru usred ozbiljnog nedostatka lekara opšte prakse.

Sindikat slovenačkih lekara Fides započeo je generalni štrajk 15. januara uz poštovanje minimuma procesa rada tražeći veće plate i da sistem plata lekara i stomatologa bude odvojen i nezavisan od opšteg sistema plata u javnom sektoru.

Sindikat je najavio da će štrajk trajati do ispunjenja zahteva.
 

Ostavite komentar