Vesti > Region

Milanović o SUSEDIMA: BiH bi pregovore otvorila mnogo ranije da HRVATSKA za PREMIJERA nije imala KUKAVICU

Evo kako je Milanović u svom saopštenju nastavio da kritikuje Andreju Plenkovića

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

22/03/2024 > 11:20

podeli vest:

Milanović o SUSEDIMA: BiH bi pregovore otvorila mnogo ranije da HRVATSKA za PREMIJERA nije imala KUKAVICU
Foto: Tanjug/Hina/Zvonimir Hutić


Zoran Milanović oglasio se jutros na Facebooku povodom jučerašnje odluke Brisela da otvori pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom.

Milanović je pozdravio otvaranje pregovora sa BiH o članstvu u EU i nastavio da se to odavno moglo dogoditi da je Hrvatska imala vladu i premijera sa političkom hrabrošću i državničkom duhom.

Milanović je u svom saopštenju nastavio da kritikuje Andreja Plenkovića i zaključio:

- Hrvatska će imati državničku, a ne poslušnu vladu.

On je objasnio zašto pozdravlja pregovore sa BiH o članstvu Evropske unije. 

Bosna i Hercegovina je naš sused, prijateljska zemlja i, što je posebno važno, zemlja u kojoj žive pripadnici hrvatskog naroda, koji su među prvima zajedno s hrvatskim narodom branili našu domovinu. U strateškom i nacionalnom interesu Hrvatske je da BiH danas i sutra bude stabilna i uređena država tri konstitutivna naroda u kojoj će biti zagarantovana prava Hrvata, država u kojoj će Hrvati nastaviti da žive i država sa kojom ćemo imati granica koja spaja, a ne razdvaja hrvatski narod. Bosna i Hercegovina je davno mogla da počne pregovore sa EU, za šta se ja godinama zalažem, samo da je briselska birokratija bila poštena i fer. Ali Brisel nije jedini krivac. Pregovori EU sa Bosnom i Hercegovinom mogli su da počnu mnogo ranije da je Hrvatska poslednjih godina imala vladu i premijera sa izvesnom političkom hrabrošću i državničkim duhom - napisao je Milanović, i dodao:

- Međutim, Hrvatska je imala – i imaće za kratko – Andreja Plenkovića za premijera, političku kukavicu i kalkulatora karijere, koji ni u jednom zgodnom trenutku – a bilo ih je dosta – nije smeo da zviždi ili, ne daj Bože, da zameri briselske elite... Kako ne bi naštetio svojim ličnim karijernim interesima, Plenković je dozvolio da se drugorazredni političari ponašaju kao kolonizatori Bosne i Hercegovine i nameću propise i zakone koji su gotovo uvijek nanosili štetu hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini. Tako sada Hrvate u BiH čekaju pregovori sa EU bez prava da sami biraju svog predstavnika u Predsjedništvu BiH jer najvažniji izborni zakon do danas nije promijenjen. Umjesto da bude država tri konstitutivna i ravnopravna naroda, BiH sada ulazi u pregovore sa obespravljenim Hrvatima i jasnom namjerom evropske birokratije – koju ni ne kriju – da od BiH stvori nekakvu građansku državu u kojoj, po njima bi prava konstitutivnih naroda samo smetala i još više bi ih potiskivala. Za hrvatski narod u BiH, ali i za Hrvatsku, to je neprihvatljivo i opasno. I dok Plenković i sada u Briselu, kao i svih ovih godina, poslušno ćuti, odmah sam dao do znanja svima u Briselu, da ih sutra ne zateknu: Hrvatska je punopravna članica EU i počeće da koristi svoja prava kao i sve druge suverene države. Za početak, Hrvatima u Bosni i Hercegovini će za nekoliko mjeseci biti vraćena pokradena prava. BiH mora ući u EU kao zemlja u kojoj će Hrvati biti konstitutivan i ravnopravan narod koji će sam birati svoje predstavnike u organima vlasti, uključujući i člana Predsjedništva BiH. Jer, Hrvatska će imati državničku, a ne poslušnu vladu - napisao je Milanović na Facebooku.

 

Ostavite komentar